ΑΓΝΟΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Mε κοινή τους ανακοίνωση οι Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών είπαν ότι θα χρειαστεί «νομοθετική ρύθμιση» για να ψηφίσουν οι έλληνες της Βρετανίας, επειδή η Βρετανία δεν θα είναι μέλος της Ένωσης μετά την 29η Μαρτίου 2018. H δήλωσή τους δείχνει άγνοια της συμφωνημένης διαδικασίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

bREXIT_aGREEMENT.PNGΗ Ελλάδα έχει συμφωνήσει μαζί με τις άλλες χώρες της ΕΕ και την Βρετανία ότι η αποχώρηση θα γίνει στη βασή μιας «Συμφωνίας Αποχώρησης» η οποία συμφωνήθηκε από όλους στην Ειδική Συνάντηση του Ευρωπαικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου 2018.

Στο άρθρο 7 της Συμφωνίας – η οποία θα δεσμεύει την Ελλάδα ως δίκαιο της ΕΕ εφόσον κυρωθεί - προβλέπεται ότι η Βρετανία δεν θα θεωρείται τρίτο κράτος, κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020. Άρα, αν γίνει το Brexit με τον τρόπο που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα και οι υπόλοιπές χώρες της ΕΕ τότε δεν αλλάζει τίποτε στο καθεστώς των Ελλήνων της Βρετανίας, ούτε και στην υποχρέωση της Ελλάδας να επιτρέψει την ψήφο στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο. 

H Μεγάλη Βρετανία θα θεωρείται για νομικούς λόγους τρίτο κράτος εντός της ΕΕ μόνο αν φύγει χωρίς συμφωνία, δηλαδή με “No Deal” Brexit, κάτι που σήμερα είναι άγνωστο αν θα γίνει. 

 Άρα λοιπόν, αν γίνει το Brexit όπως ακριβώς προγραμματίζεται τίποτε δεν αλλάζει για το καθεστώς των Ευρωεκλογών. Μέχρι λοιπόν να μας πει η Βρετανία ότι δεν θα κυρώσει την Συμφωνία Αποχώρησης και ότι δεν θα παρατείνει την διαδικασία του άρθρου 50 (που είναι σχετικά πιθανό), η πρεσβεία του Λονδίνου είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τους γενικούς κανόνες του Υπουργείου Εσωτερικών (που περιγράφονται εδώ) και να προετοιμάζει κανονικά την συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχει σήμερα καμμία ανάγκη «νομοθετικής ρύθμισης», όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Είναι λυπηρό δύο Έλληνες Υπουργοί να αγνοούν βασικά δεδομένα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοκρατικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών του εξωτερικού.

 

Article_7.png