ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ;

Σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο οικονομικών αναφέρει ότι οι «εταίροι και οι θεσμοί» στην ΕΕ υπάρχει πιθανότητα να μας «απειλήσουν» με «εξωθεσμικές κινήσεις που θα διακινδυνεύσουν την θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Η κατηγορία είναι πάρα πολύ σοβαρή. Ο κ. Υπουργός έχει υποχρέωση να την εξηγήσει.  Πρέπει να γνωρίζουμε αν υπάρχουν πράγματι μέσα στην ΕΕ σκοτεινές δυνάμεις που απεργάζονται «αντιθεσμικά» σχέδια εις βάρος της Ελλάδας. 

Ο ελληνικός λαός υποστηρίζει θερμά την παραμονή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Το κάνει διότι έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή ένωση κρατών, όπου οι κυβερνήσεις συνεργάζονται με βάση τις συνθήκες, τον αμοιβαίο σεβασμό και την καλή πίστη. Πιστεύει ο κ. υπουργός ότι κάνουμε λάθος;

Αν πράγματι υπάρχουν δυνάμεις στην ηγεσία και τους θεσμούς της ΕΕ που απεργάζονται σχέδια εναντίον της χώρας μας ή επιθυμούν την έξοδό μας από την Ευρωζώνη ο κ. υπουργός πρέπει να μας το πει καθαρά με παρρησία. Πρέπει να μιλήσει για όσα γνωρίζει χωρίς φόβο και χωρίς περιστροφές για το καλό της πατρίδας μας.

Ποιοί ενδέχεται να μας «απειλήσουν»; Με ποια ακριβώς «εξωθεσμική» κίνηση; Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει και να κρίνει.

Αν ο υπουργός δεν δώσει περισσότερα στοιχεία για την σοβαρότατη κατηγορία του, τότε εύλογα θα συμπεράνουμε ότι κρύβει την ανεπάρκεια της δικής του πολιτικής του πίσω από φανταστικά δήθεν «ξένα κέντρα» και απίθανους εξωτερικούς «εχθρούς». Θα υποθέσουμε ότι κρύβει την δική του αποτυχία πίσω από μια γνωστή ρητορική περιθωριακών ευρωσκεπτικιστών, που δηλητηριάζουν με ψευδολογίες τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ διεξάγεται μια κρισιμότατη διαπραγμάτευση, από την οποία εξαρτάται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, το υπουργείο πρέπει να δείχνει σοβαρότητα και ψυχραιμία. Ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον αυτών με τους οποίους συνομιλούμε, ούτε σοβαρότητα επιδεικνύουν, ούτε ψυχραιμία.

Παύλος Ελευθεριάδης, Υπεύθυνος Τομέα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Το Ποτάμι