ΠΟΤΑΜΙ: ΕΝΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Έχω συνδέσει την πολιτική μου ενασχόληση με το Ποτάμι. Στην ανάρτηση αυτή θέλων να εξηγήσω γιατί δεν θα πάω στο τρίτο συνέδριο, τον Νοέμβριο που έρχεται. 

Τον Μάρτιο του 2014 ήμουν από τα πρώτα μέλη του Ποταμιού - ενώ συζητούσα με τον Σταύρο Θεοδωράκη την ίδρυση ενός νέου προοδευτικού κομματος από τον Απρίλιο του 2013. Έτσι χωρίς καμμία προηγούμενη πολιτική εμπειρία τον Μάιο του 2014 έγινα υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Μαζί με άλλους εξίσου άπειρους εθελοντές κάναμε μια θαυμάσια προεκλογική εκστρατεία μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας και προσμονής.

PAVLOS_GIA_TO_POTAMI.PNGΚαθόλη την προεκλογική εκστρατεία ταξίδεψα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την Αθήνα και την Πάτρα, μέχρι την Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Καρδίτσα, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Γνώρισα πάρα πολλούς γενναιόδωρους και ακούραστους ανθρώπους και έκανα κάποιους πολύ καλούς φίλους. 

Το Ποτάμι πήγε πάρα πολύ καλά, πήρε περίπου 7% των ψήφων και εξέλεξε δύο Ευρωβουλευτές. Η επίδοση αυτή οφείλεται τόσο στην ακτινοβολία και τις εξαιρετικές ομιλίες του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και στους εκατοντάδες εθελοντές μας που εργάστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Είμαι πολύ περήφανος που συμμετείχα σε αυτήν την καταπληκτική εκστρατεία, αλλά και που με τίμησαν με τον σταυρό τους 11.524 φηφοφόροι σε όλη την επικράτεια. 

Στο Συνέδριο του Ιουνίου 2014 στο Λαύριο εκλέθχηκα μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής ενώ έγινα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ποταμιού από τον Ιούνιο του 2014 εως τον Μάρτιο 2015. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήμουν υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών. Η προεκλογική εκστρατεία στις γειτονιές της Αθήνας με δίδαξε πάλι πάρα πολλά πράγματα τόσο για την πολιτική όσο και για την Αθήνα. Γνώρισα από πολυ κοντά την ισχύ της τηλεόρασης στις μεγάλες περιφέρειες της χώρας. 

Pavlos_Synedrio_3_smiling.PNGΔυστυχώς όμως το Ποτάμι έκτοτε άρχισε μια φθίνουσα πορεία. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 η επιρροή μας συρρικνώθηκε στο 4%. 

Μετά την εκλογική αυτή αποτυχία άσκησα κριτική στον Σταύρο Θεοδωράκη και υποστήριξα ότι το Ποτάμι χρειαζόταν αλλαγή στρατηγικής για να ανακάμψει. Η άποψή μου ήταν ότι το Ποτάμι δεν άσκησε σωστή - δηλαδή οξεία - αντιπολίτευση στα ψεύδη και τις ακρότητες του κ. Τσίπρα κατά το πρώτο εξάμηνο της κάλπικης διαπραγμάτευσης. Αν το είχε κάνει, θα είχε δικαιωθεί από τις περιστάσεις. Επίσης, το Ποτάμι συνέχιζε να είναι ένα τρομερά συγκεντρωτικό, κάποτε ακόμα και αυταρχικό κόμμα στην εσωτερική λειτουργία του. Πολλοί φίλοι απογοητεύτηκαν και έφυγαν από το Ποτάμι. 'Eμεινα γιατί πίστευα ότι μπορούσαμε να αλλάξουμε την πορεία του. 

Μετά από πρόταση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που είχε τότε οργανωθεί ως ομάδα "Ευρωπαϊκό Ποτάμι", έθεσα υποψηφιότητα ως επικεφαλής στο Β' Συνέδριο του Ποταμιού, Εκει εξήγησα στους Συνέδρους γιατί κατά την γνώμη μου χωρίς δραστικές και δομικές αλλαγές, χωρις να αποκτήσει σοβαρές εσωτερικές διαδικασίες και πραγματική εσωκομματική δημοκρατία που θα δίνει λόγο στους εθελοντές και τα στελέχη, το Ποτάμι ήταν καταδικασμένο να χάσει τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές του και άρα να αποτύχει. Ψηφίστηκα από το 11.8% των συνέδρων, κάτι που δυστυχώς δεν ήταν αρκετό για να προακαλέσει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μας.

Μετά το Συνέδριο παρέμεινα απλό μέλος. Σιγά σιγά, όλη η εσωκομματική αντιπολίτευση σταδιακά αποχώρησε. Διαγράφηκα από το Ποτάμι τον Μάιο του 2017, αν και ποτέ δεν έλαβα καμμία ενημέρωση από τον Οργανωτικό Γραμματέα για το πώς και γιατί. Ομολογώ ότι αποδέχτηκα την διαγραφή αυτή με κάποια ανακούφιση - οι συνεχείς διαφωνίες ήταν πια άσκοπες. Ήταν ένα συναινετικό διαζύγιο, επώδυνο φυσικά, αλλά και ανακουφιστικό. Ήταν βέβαια και κάποια δικαίωση ότι η κριτική μου για εσωκομματική αυθαιρεσία και ανοργανωσιά ήταν απόλυτα σωστή. 

Pavlos_video_Athens_2015.PNGΔεν μου προκαλεί καμμία ικανοποίηση ότι οι προειδοποιήσεις μου δικαιώθηκαν από τα γεγονότα.

Σήμερα το Ποτάμι δυστυχώς έχει συρρικνωθεί σε έναν μηχανισμό της ηγεσίας και των εναπομείναντων βουλευτών του. Η παρακμή αυτή ήταν εντελώς προβλέψιμη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν αντιλήφθηκε το Ποτάμι ως ένα προοδευτικό κίνημα, που εξέφραζε ένα ώριμο αίτημα της κοινωνίας μας. Αντίθετα, το θεωρούσε ως μια ηγετική πρωτοβουλία, που έπρεπε να αμύνεται έναντι των συντηρητικών ενστίκτων της κοινωνίας και των εθελοντών του, τους οποίους δεν εμπιστευόταν.

Διαφωνούσαμε από την αρχή για το ζήτημα αυτό. Επιμένω ακόμα και τώρα ότι οι εθελοντές του Ποταμιού ήταν πιο ώριμοι από την ηγεσία του. 

Σήμερα, από το νεωτεριστικό και ανατρεπτικό προοδευτικό κίνημα της άνοιξης του 2014 δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτε. Όλοι, ή σχεδόν όλοι, οι φίλοι με τους οποίους κάναμε τις προεκλογικές εκστρατείες του 2014 και 2015 έχουν πια αποσυρθεί. 

Τον Νοέμβριο του 2017 στήριξα την συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων και βοήθησα να οργανώσουμε εκλογικό κέντρο στον τόπο που ζώ. Ψήφισα ελπίζοντας να γίνει μια εντελώς καινούργια αρχή, χωρίς τα σφάλματα του παρελθόντος - σφάλματα που έκανε και το ΠαΣοΚ, αλλά τελικά όπως αποδείχτηκε, και το Ποτάμι. Το μέλλον θα δείξει αν το Κίνημα Αλλαγής καταφέρει να αλλάξει τις παθογένειες του ΠαΣοΚ. Τα μέχρι τώρα δείγματα δεν είναι, δυστυχώς, ενθαρρυντικά. 

Παραμένω ενεργός πολιτής και συνεχίζω να αρθρογραφώ για τα θέματα της επικαιρότητας και για όσα θα φέρουν μια δίκαιη ελλάδα. Οι όποιες αποτυχίες δεν σταμάτησαν τις προηγούμενες γενιές, και δεν πρέπει να σταματήσουν και εμάς.

omada_synedriou.jpg