ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Δεν είμαι περήφανος για τις διαδικασίες του Συνεδρίου. Για την ακρίβεια ντρέπομαι γι αυτές. Εδειξαν ασυγχώρητη έλλειψη σεβασμού προς τους εθελοντές και άγνοια βασικών αρχών του κρατους δικαίου. Θέλω να δηλώσω ότι δεν είχα καμμία συμμετοχή στον σχεδιασμό των διαδικασιών αυτών. Μάλιστα, ενώ πρότεινα ένα πρόσωπο για το (νομίζω ενδεκαμελές ή δεκαπενταμελές) Προεδρείο που θα απηχεί τις απόψεις μου. 

Αυτό είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη Δευτέρα), η "γραμματεία" της ΚΟΕΣ, αποφάσισε ότι λόγω της "πολυπλοκότητας" της διαδικασίας να μην υπάρχει κάποιος ξένος που θα ενοχλεί την ομαλή πορεία της διαδικασίας. Πράγματι, όπως αποδείχτηκε οι αποφάσεις του Προεδρείου ήταν όλες ομόφωνες.

Η συζήτηση του καταστατικού έγινε μέσα σε μια ώρα, χωρίς κείμενα. Καμμία αντιπρόταση δεν μοιράστηκε στους Συνέδρους. Τα πιο σοβαρά θέματα της φύσης του κινήματός μας δεν συζητήθηκαν. Χωρίς κείμενα, κανείς δεν ήξερε τί είχει προτείνει ο άλλος. Μόνο η πρόταση της ηγεσίας ήταν διαθέσιμη σε ένα email που είχε σταλεί μόλις δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε.

Η δική μου αντιπρόταση, που εξηγεί λεπτομερώς γιατί το νέο καταστατικό της ηγεσίας φέρνει ένα συγκεντρωτικό και αρχηγικό κόμμα, δεν μοιράστηκε ούτε σε email, ούτε και αναρτήθηκε πουθενά στο Συνέδριο. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις αντιπροτάσεις και την κριτικη που είχε διατυπωθεί από άλλους.

Χωρίς καμμία προειδοποιηση, όσοι είχαμε εκφράσει έγγραφες απόψεις και παρατηρήσεις για το Καταστατικό μας ζητήθηκε να τις διατυπώσουμε και υποστηρίξουμε μόνο προφορικά. Για ένα λεπτό. Οι περισσότεροι είπαν, μα δεν είμαι προετοιμασμένος. Μίλησαν για ένα λεπτό και κάθησαν.

Εμένα το Προεδρείο μου έδωσε το δικαίωμα να μιλήσω για επτά λεπτά διότι θεώρησε - δεν ξέρω γιατι- ότι η πρότασή μου ήταν πρόταση για "νέο" καταστατικό. Δεν ήταν. Ήταν μόνο πρόταση για πέντε ή έξι αλλαγές. Σε επτά λεπτά δεν μπορούσα φυσικά να αναπτύξω τις δέκα σελίδες της πρότασής μου. Είπα ό,τι μπορούσα.

Ο κ. Καρκατσούλης παρουσίασε τότε κι εκεινος την πρόταση της ΚΟΕΣ για ένδεκα λεπτά. Το Προεδρείο δεν επέτρεψε ερωτήσεις. Μετά κάναμε ένα τρίωρο διάλειμμα, κατά το οποίο έγινε η ομιλία του Σταύρου. Όταν ξεκινήσαμε ξανά με την αίθουσα άδεια στις 10, δηλώθηκε από το Προεδρείο ότι θα ψηφίσουμε ποιός θέλει το καταστατικό του Σταύρου και της ΚΟΕΣ (μέχρι τότε ήταν μόνο της ΚΟΕΣ) και ποιός θέλει το καταστατικό του Ελευθεριάδη. Σηκώθηκα και είπά θέλω να καταθέσω μια ένσταση. Το Προεδρείο μου είπε (ομόφωνα, πάντα) να κάτσω κάτω και δεν μου έδωσε κάν τον λόγο.

Ήθελα να πώ το εξής. Η διαδικασία ψηφοφορίας ήταν λανθασμένη. Κάθε τροποίηση του καταστατικού πρέπει να εγκριθεί από το σώμα του Συνεδρίου. Αυτό σημαίνει ότι το ερώτημα προς το συνέδριο δεν είναι θέλετε το Α ή το Β (ΚΟΕΣ ή Ελευθεριάδη). Αλλά με τη σειρά θέλετε την πρόταση της ΚΟΕΣ, ναι ή όχι. Μετά, θέλετε την πρόταση του Ελευθεριάδη, ναι ή όχι. Έτσι δίνεις το δικαίωμα στο συνέδριο να αποφασίζει αν θέλει να δεχθεί ή απορρίψει όλες τις τροποποιήσεις και να κρατήσει το παρόν καταστατικό. Και όμως το Προεδρείο έβαλε σε ψηφοφορία τις δύο τροποποιήσεις και λευκό. Έγινε καταμέτρηση αλλά δεν άκουσα το ακριβές αποτέλεσμα γιατί είχε πολλή φασαρία. Πέρασε η πρόταση του Σταύρου και της ΚΟΕΣ.

Το Προεδρείο είχε νωρίτερα απορίψει μια άλλη ένσταση που έλεγε ότι κάθε τροποποίηση πρέπει να συζητηθεί χωριστά - και μια άλλη ένσταση, σωστή και αυτή, για το θέμα του απολογισμού που δεν έγινε. Και αυτή η ένσταση ήταν σωστή. Αλλά το θέμα της ξεχωριστής ψηφοφορίας ισχύει είτε αποφασίζεις κατ' άρθρο είτε αποφασίζεις στο σύνολο. Και ο Πρόεδρος του Συνεδρίου δεν μου έδωσε κάν τον λόγο να αναπτύξω αυτό το σημείο. Λυπάμαι πολύ γι αυτό.

Το Ποτάμι περνά βαθιά κρίση. Η ανωριμότητά του φάνηκε έντονα χθες. Με αυταρχισμό και τεχνάσματα δεν θα λυθούν όμως τα βαθύτατα προβλήματά μας. Λυπάμαι πολύ για την πορεία που έχουμε πάρει. Σήμερα θα κάνω ό,τι μπορώ για ένα δημοκρατικό και ανοικτό συνέδριο. Χάρη στους πάνω από 130 συνέδρους που υπέγραψαν την υποψηφιότητά μου (υπογραφή για την υποψηφιότητα φυσικά δεν σημαίνει ψήφο) αυριο θα είναι το όνομά μου στο ψηφοδέλτιο. Εκεί ελεύθερα και με μυστική ψηφοφορία οι Σύνεδροι θα μπορέσουν να επιλέξουν μεταξύ της σημερινής ηγεσίας και μιας διαφορετικής πορείας για το Ποτάμι.

Στις δύο σημερινές μου επτάλεπτες ομιλίες θα προσπαθήσω να παρουσιάσω την πρότασή μου για ανανέωση, με συλλογικότητα, οργάνωση και δικαιοσύνη.

Η υποψηφιότητά μου είναι κοινή με τον Τάσο Καρκαντζέλη για την θέση του Γραμματέα Οργανωτικού και της Μαρίλης Μέξη για την θέση του Γραμματέα Κοινοβουλευτικού Έργου. Η συνολική πρότασή μας είναι εδώ.

 

Pavlos_Eleftheriadis_Gia_to_Potami.PNG