ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Κυκλοφόρησε χθες ένα έγγραφο που ισχυρίζεται ότι υπάρχει λίστα συνεργατών των Γερμανών στα έγγραφα της δίκης του Eichmann και το οποίο δήθεν αναφέρει και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά την γνώμη μου το έγγραφο αυτό δεν έχει καμμία βάση στην πραγματικότητα. Πρόκειται για κατασκευασμένο ψέυδος.

Μόλις προ ολίγου εξέτασα τα έγγραφα της δίκης Eichmann, που υπάρχουν σε μια πολύτομη έκδοση στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο ένατος τόμος έχει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας σε microfiche.

 

 Κοίταξα όλα τα έγγραφα (exhibits) που κατατέθηκαν από τους εισαγγελείς (prosecution) στην δίκη που αφορούσαν την Ελλάδα. Είναι όλα αριθμημένα από το Τ957 εως το Τ999, όπως ανακοινώθηκαν προφορικά. Είναι όλα αριθμημένα και υπάρχουν όλα. Άρα δεν αφαιρέθηκε κανένα μεταγενέστερα. Στα έγγραφα αυτά δεν υπάρχει καμμία λίστα με έλληνες πράκτορες. Δεν υπάρχει αναφορά στον Κ. Καραμανλή ή τους άλλους έλληνες πολιτικούς σε καμμία από τις επιστολές ή τις καταθέσεις γερμανών αξιωματικών (υπάρχει μια κατάθεση από τον Wisliceny, που έγινε το 1947, ενώ δεν υπάρχει κατάθεση από τον Μερτεν).

Ο μόνος πολιτικός που αναφέρεται είναι ο τότε πρωθυπουργός Ράλλης που επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη. Η μόνη λίστα που υπάρχει είναι μια δυσανάγνωστη λίστα με ημερομηνία 31 Ιουλίου 1943 με προφανώς εβραικά ονόματα δίπλα σε αριθμούς και - υποθέτω - χρηματικά ποσά που - υποθέτω - τους αφαιρέθηκαν από τους γερμανούς- η λίστα έχει πχ ονόματα όπως Saltiel, Seporia, Sαmuel, Nahmias, Hashid κλπ.

Κοίταξα και τα έγγραφα που υπέβαλε η υπεράσπιση. Υπάρχει ένας χειρόγραφος πίνακας που σχεδίασε ο Eichmann για το πώς οργανώθηκε η επιχείρηση στην Ελλάδα. Ούτε εκεί όμως υπάρχει λίστα με συνεργάτες των Γερμανών. Συνεπώς, ουδεμία αναφορά δεν υπάρχει στην δίκη του Eichmann σε έλληνες συνεργάτες, και φυσικά ουδεμία αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Οι ισχυρισμοί του εγγράφου που κυκλοφόρησε είναι ψευδείς και προφανώς κατασκευασμένοι από κάποιον που ήθελε ή να εκβιάσει ή απλά να βλάψει τον Κ. Καραμανλή ή την τότε ελληνική κυβέρνηση. Αυτά για την ιστορία.

Θέλω όμως να πώ και κάτι άλλο. Τα έγγραφά και οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο αρχείο αυτό για την Θεσσαλονίκη είναι τρομακτικά στο περιεχόμενό τους. Το έγκλημα που περιγράφουν, δεν μπορεί να μην σου προκαλεί απελπισία όταν συνειδητοποιείς τί ακριβώς σημαίνει. Ελπίζω να μην το ξεχάσουμε ποτέ.

IMG_5269_1_.JPG