ΔΥΝΑΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Οι εκλογές θα κάνουν ζημιά στην οικονομία και θα ανοίξουν νέο κύκλο αβεβαιότητας. Είναι όμως και μια τεράστια ευκαιρία. Αν και παραμένει προσωπικά δημοφιλής ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε δεινή θέση. Τα γεγονότα υπάρχουν, όσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα τα κρύβει και ο πιο πολύς κόσμος θα τα νιώσει στην πράξη από το φθινόπωρο. Ο κ. Τσίπρας διέλυσε την οικονομία, έφερε νέα ύφεση, διέλυσε και έκλεισε τις τράπεζες και τώρα διέσπασε το κόμμα του. Δεν προχώρησε μέσα σε επτά μήνες ούτε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση. Παραιτήθηκε διότι δεν μπόρεσε να κυβερνήσει. Δεν καταψηφίσθηκε από την βουλή, έφυγε μόνος του.

Hellenic_Parliament_from_high_above.jpgΑντί να προετοιμάσει το κοινό του και το κόμμα του για τον συμβιβασμό με την ΕΕ, τους εξώθησε όλους στα άκρα και τα πρόθυρα της ρήξης, προδίδοντάς τους την τελευταία στιγμή κάνοντας το 'Οχι' του δημοψηφίσματος που ο ίδιος προκάλεσε, 'Ναι' μέσα σε μια ημέρα. Όταν το εκλογικό σώμα κοιτάξει με ψυχραιμία τους επτά μήνες διακυβέρνησης Τσίπρα θα δει ένα τοπίο ακραίας ρητορικής, συστηματικής ψευδολογίας, τυχοδιωκτισμού, αυτοσχεδιασμών και τελικά απόλυτης ασχετοσύνης.

Η καμπάνια του κ. Λαφαζάνη, θα αφαιρέσει από τον Τσίπρα πολλούς από τους πιο ακροαριστερούς και ακροδεξιούς "αντιμνημονιακούς" δηλαδή αντιευρωπαικούς ψήφους. Το πεδίο είναι λοιπόν εντελώς ανοικτό για ήττα του νεόυ Σύριζα και του Τσίπρα προσωπικά. Ανεξάρτητα από το αν ο νέος Σύριζα θα έρθει πρώτο κόμμα και θα πάρει το άδικο μπόνους των 50 εδρών, το πολιτικό σκηνικό μπορεί να αλλάξει.

Η καθαρή ήττα Σύριζα, μαζί με την καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας και την διαφαινόμενη από τις δημοσκοπήσεις ισχυροποίηση του Ποταμιού, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα συμμαχία φιλοευρωπαικών πλέον δυνάμεων, ελπίζω με έναν νέο πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, πιο έντιμο και πιο ικανό από ό,τι αποδείχθηκε ο κ. Τσίπρας. Δυνατό Ποτάμι, Νέα Αρχή.