ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΣΥΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - δημοσιεύτηκε Μεγάλη Δευτέρα, 22.04.2019

18.04. 2019

«Αγαπητή «Εφημερίδα των Συντακτών»,

Σε χθεσινό σας δημοσίευμα στην ιστοσελίδα σας («Ο Κυριάκος και η Siemens τότε και τώρα», 17.4.2019), αναφέρεστε σε ένα άρθρο μου με τρόπο παραπλανητικό και κακόβουλο. Σας παρακαλώ να επανορθώσετε δημοσιεύοντας την παρούσα επιστολή.

Η παρακάτω φράση σας -αλλά και πολλές άλλες παρόμοιες- είναι εξόφθαλμα αναληθής:

«Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία εμπλέκει καθαρά τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την υπόθεση της Siemens».

Το άρθρο μου δεν είναι σημερινό, όπως υπονοεί αυτή η φράση του συντάκτη σας. Δημοσιεύτηκε πριν από έντεκα χρόνια. Αρα το άρθρο μου δεν μπορεί να «εμπλέκει». Το πολύ, ίσως, «ενέπλεξε». Ούτε αυτό όμως είναι σωστό.

Το άρθρο μου, που δημοσιεύτηκε το 2008 στο «Βήμα της Κυριακής», ενώ ξεσπούσε το σκάνδαλο Siemens, ασχολήθηκε με την έλλειψη αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών. Εκανε τότε κριτική στο γεγονός ότι οι εικασίες για διαφθορά συνήθως δεν ερευνώνται επαρκώς από το πολιτικό μας σύστημα. Αυτό που πρότεινα τότε -και προτείνω ακόμα τώρα- είναι ότι κάθε κατηγορία για οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, η παραβίαση της δεοντολογίας ενός υπουργού, βουλευτή ή δημοσιογράφου θα πρέπει να ερευνάται από ανεξάρτητα ελεγκτικά όργανα, με τρόπο γρήγορο και αξιόπιστο.

Αυτό χρειάζεται για να προστατεύσουμε την υπόληψη της δημοκρατίας από τους εχθρούς της. Αυτού του είδους η αξιοπιστία αφορά όλους, ακόμα και τους δημοσιογράφους. Αρα όλα πρέπει να ερευνώνται γρήγορα και αξιόπιστα. Το ίδιο ισχύει για τους κ. Τσίπρα και Παππά, τους οποίους έχει εκθέσει η υπόθεση Πετσίτη, η οποία δεν ερευνάται, αλλά απλά αιωρείται στο πολιτικό σύστημα.

Αυτά βλάπτουν τη δημοκρατία μας γιατί γεννούν σκιές, που ενισχύουν την προπαγάνδα των εχθρών της δημοκρατίας (όπως π.χ. τη Χρυσή Αυγή, που δεν ήταν υπολογίσιμη δύναμη ακόμα το 2008). Το ίδιο βλάπτει και ο ορισμός της προέδρου του Αρείου Πάγου στο γραφείο του πρωθυπουργού. Δίνει την εντύπωση μιας μικροπρεπούς συναλλαγής.

Γι’ αυτό κάθε σκιά στην εντιμότητα των πολιτικών μας και των δημοσιολογούντων, ανεξάρτητα αν θα ενδιαφέρει τον εισαγγελέα, θα πρέπει να ερευνάται από ανεξάρτητα όργανα, όπως π.χ. ένα ειδικό σώμα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, υπάρχει ο κοινοβουλευτικός επίτροπος ή το ανεξάρτητο γραφείο για τα ΜΜΕ, το Office of Communications.

Αυτά λέει το άρθρο μου, που είναι ακόμα επίκαιρο μια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛΛ. δεν έφερε θεσμούς προστασίας της αξιοπιστίας της δημόσιας ζωής. Αντίθετα, η κυβέρνηση συστηματικά και με ανήθικο τρόπο σπιλώνει τους αντιπάλους της χωρίς κανέναν σεβασμό στα ελεγκτικά όργανα και τις δικαστικές διαδικασίες.

Το άρθρο μου, που γράφτηκε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή από τη σημερινή, πράγματι έκανε κριτική στον τότε απλό βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη - δεν έχει τώρα σημασία αν η κριτική μου ήταν δίκαιη ή άδικη. Η κριτική μου όμως ήταν μόνο για το σημείο ότι μια απάντηση που έδωσε για το θέμα δεν ήταν πλήρης - τίποτα παραπάνω. Εξήγησα ότι χρειάζεται μια αξιόπιστη έρευνα σε κάθε περίπτωση, ώστε να προστατευθεί ο ίδιος αλλά και το πολιτικό σύστημα, ώστε, όπως έγραφα «να διαλυθούν οι όποιες σκιές».

Εκτοτε ο κ. Μητσοτάκης έγινε υπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και έχει απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα, αφού ελέγχθηκε πολλαπλώς. Σε όλα βρέθηκε απόλυτα σωστός. Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να του κάνει έναν ανέντιμο πόλεμο. Είναι κρίμα και αντίθετο στη δημοσιογραφική δεοντολογία ότι αυτό το γεγονός δεν το αναγνωρίζει η εφημερίδα σας. Αντίθετα, ενισχύετε με τα δημοσιεύματά σας την άθλια δυσφημιστική εκστρατεία της κυβέρνησης.

Οποιοσδήποτε λοιπόν διαβάσει το άρθρο μου θα κατανοήσει ότι δεν «ενέπλεξα» κανέναν σε σκάνδαλο. Η αναφορά σας στο πρόσωπό μου είναι ψευδής και παραπλανητική.

Συνδυασμένη δε και με τον τρόπο που τα γράφετε, καθώς και με το γεγονός ότι δεν επικοινωνήσατε μαζί μου ώστε να ακούσετε και τη δική μου άποψη (ενώ μπορούσατε πολύ εύκολα καθώς πρόσφατα δημοσίευσα ένα άρθρο στην εφημερίδα σας, ή μέσω της ιστοσελίδας μου), συμπεραίνω ότι η αναφορά σας σε εμένα ήταν και κακόβουλη. Το δημοσίευμά σας ήταν χαμηλού επιπέδου κιτρινισμός για τον οποίο ο συντάκτης σας θα πρέπει να ντρέπεται.

Είναι υποχρέωσή σας να σέβεστε την αλήθεια και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Με τιμή,

Παύλος Ελευθεριάδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νέα Δημοκρατία»