ΣΤΟ EGMONT INSTITUTE, BRUSSELS

Την Δευτέρα 1 Ιουνίου συμμετείχα σε μια συζήτηση για τον λαϊκισμό και τον ευρωσκεπτικισμό στην Ευρώπη στο Egmont Institute των Βρυξελλών.  Μίλησα για τα δύο παραδείγματα που ξέρω καλά το Βρετανικό, με τη άνοδο (και πτώση) του UKIP, και το Ελληνικό, με την άνοδο του Σύριζα. Μίλησα ιδιαίτερα για τον "κυνικό" λαικισμό του Σύριζα που έχει αντικαταστήσει τον "ιδεολογικό" λαϊκισμό τους της προεκλογικής περιόδου και αυτό που αποκαλώ "Νέο Πελατειακό Κράτος". Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Dιdier Reynders, Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, o Tom Nuttall, του Economist, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Sylvie Goulard και η Sophie Heine, Senior Research Fellow στο Egmont Institute. Συντονιστής μας ήταν ο Marc Otte, Director General στο Egmont Institute.

 

photo_(5).JPG

Στην συζήτηση μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κριτική στους φεντεραλιστές (τις απόψεις των οποίων εξέφραζαν οι Heine και Goulard), και διατύπωσα το επιχείρημα ότι οι θεσμοί της ένωσης πρέπει να υποστηρίζονται από τις αξίες που μπορούν να κάνουν πραγματικότητα. Για παράδειγμα ένα δικαστήριο υπάρχει για να υπηρετεί την δικαισούνη και το κράτος δικαίου, ενώ μια βουλή για να υπηρετεί την δημοκρατία. Οι νέοι τυχόν ομοσπονδιακοί θεσμοί της ΕΕ ποιά αξία θα υπηρετούν. Η ένωση των κρατών της ΕΕ δεν μπρεί να είναι αυτοσκοπός, θα πρέπει να υπηρετεί κάποια ή κάποιες αξίες. Οι φεντεραλιστές θα πρέπει να μας εξηγήσουν ποιά είναι αυτή. Είναι προφανές ότι ούτε η ειρήνη, ούτε η δημοκρατία, ούτε και η ισότητα απαιτούν ένα ενιαίο υπερ-κράτος. Γι αυτό δεν είμαι φεντεραλιστής. 

Κάποιες από τις σημειώσεις μου δημοσιεύτηκαν ως άρθρο στο Open Democracy εδώ.

photo.JPG

 

 Με τον Marc Otte, Διευθυντή του Egmont Instiute, και την Sophie Heine. 

 

photo_(3).JPG

O Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders μίλησε υπέρ των αλλαγών στην Ευρωζώνη και ιδίως την ενίσχυση της αλληλεγγύης στην ΕΕ. 

 photo_(2).JPG

Στο βήμα ο Tom Nuttal, που γράφει την στήλη Charlemagne, στο Economist. 

photo_(4).JPG 

Η επιβλητική αίθουσα του Ινστιτούτου, που συστεγάζεται με το Βελγικό υπουργείο Εξωτερικών στο Palais Egmont, ήταν γεμάτη.