ΕΓΓΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ EICHMANN

Ερευνώντας τα έγγραφα της δίκης του Eichmann είδα διάφορες φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές του γερμανικού στρατού και άλλα. Τύπωσα μερικά πράγματα που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση και τα μοιράζομαι εδώ. Ελπίζω η ισtορία του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη (που την πρωτοδιάβασα στο βιβλίο του Marc Mazower, Salonica: City of Ghosts, Harper, 2005) να είναι διαρκές κοινό κτήμα της ελληνικής δημόσιας ζωής. Η μόνη άμυνα στους διάφορους επίδοξους προπαγανδιστές του ρατσισμού είναι η παιδεία και η αλήθεια. 

 Τα πρώτα δύο έγγραφα είναι ο πίνακας που έφτιαξε ο Eichmann, που περιγράφει την διοικητική οργάνωση του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Έχει φτιάξει και άλλους πίνακες για κάθε χώρα ξεχωριστά. Τους πίνακες αυτούς τους κατέθεσε ως έγγραφα της υπεράσπισης και βρίσκονται στο τέλος της δικογραφίας. 

Το τρίτο έγγραφο είναι η φωτοτυπία εφημερίδας που καλεί τους άρρενες Εβραίους της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Ελευθερίας, το Σάββατο 22 Ιουλίου 1942.

Το τέταρτο έγγραφο είναι μια δυσανάγωνστη λίστα με ονόματα που φαίνεται να είναι ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, δίπλα με αριθμούς, η οποία, εικάζω, αφορά χρήματα που τους αφαιρέθηκαν και καταχωρίστηκαν από την γερμανική διοίκηση.  

SCAN0019.jpgSCAN0018.jpgSCAN0020.jpg

SCAN0021.jpg