ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Το Ποτάμι βρίσκεται μπροστά σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Αντί να πάρουμε διψήφιο ποσοστό τον Σεπτέμβριο, όπως διεκδικούσαμε ως ένα κόμμα ανανέωσης και σοβαρότητας με εξαιρετικά διακεκριμένες προσωπικότητες στα ψηφοδέλτιά μας, χάσαμε το ένα τρίτο της δύναμής μας. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν για μας ακόμα πιο άσχημα νέα.

Παρολαυτά, οι ιδέες που έχει εκφράσει το Ποτάμι, δεν έχουν ηττηθεί. Αντίθετα, οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος. Είδαμε ότι κάποιες φωνές για μεταρρυθμίσεις υπάρχουν ακόμα και μέσα στην Νέα Δημοκρατία και οδήγησαν στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία.

Ακόμα και το ΠαΣοΚ παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να αλλάξει και αναζητά την συνεργασία μαζί μας. Ακόμα και ο Σύριζα εγκατέλειψε την μέχρι πρότινος δημοφιλή «αντιμνημονιακή» εξαπάτηση που τον έφερε στην εξουσία. 

Όλο και περισσότερος κόσμος διψά για ανανέωση χωρίς λαϊκισμό και χωρίς πελατειακό κράτος, όπως ακριβώς ζητήσαμε όλοι εμείς που μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη φτιάξαμε το Ποτάμι το 2014.

Αν και οι ιδέες μας κερδίζουν, το κόμμα μας περνάει κρίση.  Οι λόγοι της αποτυχίας είναι πολλοί. Κάποιοι βρίσκονται στην γενικότερη πολιτική κατάσταση. Κάποιοι λόγοι όμως βρίσκονται και στο εσωτερικό μας. Στο Ποτάμι δεν έχουμε καταφέρει να στήσουμε έναν λειτουργικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων. Δεν έχουμε συλλογικότητα. Είμαστε ένα ακραία δυσλειτουργικό κόμμα. Ακόμα και η ηγεσία μας αναγνωρίζει τις δυσλειτουργίες και προτείνει ένα νέο καταστατικό.

Δυστυχώς δεν μπορώ να στηρίξω τις προτάσεις της ηγεσίας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θέλει να συνεχίσει το μοντέλο ενός συγκεντρωτικού κόμματος με ελάχιστες διαδικασίες πραγματικής συζήτησης και διαβούλευσης. Οι προτάσεις του θα εμποδίσουν την εξέλιξή μας και θα εμποδίσουν την διεύρυνσή μας. Δεν θα κτίσουν μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Δεν μπορώ να στηρίξω μια στρατηγική που κατά τη γνώμη μου θα οδηγήσει το Ποτάμι σε αφανισμό. 

Τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσω την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Επικεφαλής στο Ποτάμι. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τότε τί διαφορετικό έχω να προτείνω για το μέλλον του κόμματός μας.  

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν έχω ούτε υπαλλήλους, ούτε γραφείο τύπου, ούτε γραφείο δημοσίων σχέσεων, ούτε τα χρήματα για να αποκτήσω τώρα τέτοιες υπηρεσίες για την εκστρατεία μου. Στηρίζομαι μόνο στην εθελοντική βοήθεια φίλων και εθελοντών του Ποταμιού και την στήριξη της οικογένειάς μου. Αν αγαπάτε το Ποτάμι και μοιράζεστε τις απόψεις μου για το μέλλον του, σας καλώ να γραφτείτε υποστηρικτής μου εδώ

Για την πρόταση που έκανα προς το Συνέδριο τον Νοέμβριο για το κυβερνητικό πρόγραμμα του Ποταμιού διαβάστε όλη την πρότασή μου εδώ.

Για τις απόψεις μου για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κόμμα, διαβάστε το άρθρο μου: ‘Το Μη Πελατειακό Κόμμμα’.  

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

Ο Παύλος είναι από τα πρώτα μέλη στο Ποτάμι. Διδάσκει δίκαιο της ΕΕ και δημόσιο δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δικηγορεί στο Λονδίνο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Πάυλο στην ιστοσελίδα του www.pavloseleftheriadis.com. Λίγα λόγια για το βιογραφικό του ακολουθούν παρακάτω.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δικηγόρος στο Λονδίνο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και τη Γλυφάδα. Πήγε σχολείο στη Βαρβακειο Πρότυπο Σχολή στην Αθήνα και σπούδασε στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα  το 1990. Συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιo του Cambridge από όπου πήρε το διδακτορικό του το 1995.  Υπηρέτησε τη θητεία του στον Στρατό Ξηράς, στην Τρίπολη, την Αθήνα και τη Σύμη.

Από το 2003 διδάσκει στην Οξφόρδη ενώ το 2001 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ από το 1998 έως το 2003 δίδαξε στο LondonSchoolofEconomics. Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μποδοσάκη.

Έχει ειδικευθεί στο συνταγματικό δικαίο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την φιλοσοφία του δικαίου. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Συνταγματισμός και Πολιτικές Αξίες (Σάκκουλας, 1999) και LegalRights(OxfordUniversityPress, 2008) και πλήθος άλλων μελετών στην φιλοσοφία του δικαίου και το δημόσιο δίκαιο τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα. Eίναι επίσης συν-επιμελητής του συλλογικού τόμου PhilosophicalFoundationsofEuropeanUnionLaw(OxfordUniversityPress, 2012) και υπήρξε επιμελητής της πολύτομης εγκυκλοπαίδειας ευρωπαϊκού δικαίου  D. Vaughan & Α. Robertson, TheLawoftheEuropeanUnion (Oxford: OxfordUniversityPress, 2007-2014), για το οποίο έχει επίσης γράψει το κεφάλαιο για τους θεσμούς, ‘TheInstitutions’ .

Δικηγορεί σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Λονδίνο. Έχει υπάρξει επί χρόνια εθελοντής για την ένωση BailforImmigrationDetainees ως συνήγορος μεταναστών υπό διοικητική κράτηση ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων, ενώ από το 2008 εως το 2012 ήταν στο Συμβούλιο της Βρετανικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων JUSTICE

Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό και ξένο τύπο, παλιότερα στην εφημερίδα TO ΒΗΜΑ και πιο πρόσφατα στο News247.gr, καθώς επίσης και στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και Athens Voice, ενώ είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού BooksJournal.

Τον Μάιο του 2012 είχε δημοσιεύσει στην βρετανικη εφημερίδα FinancialTimestο άρθρο ‘Μόνο μια Νέα Πολιτική Τάξη μπορεί να σώσει την Ελλάδα’.

Το άρθρο του 'Το Κράτος των Λίγων" δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση του περιοδικού Foreign Affairs στο τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2014.

Είναι από τα πρώτα μέλη του Ποταμιού. Τον Μάιο του 2014 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών. Στο Συνέδριο του Ιουνίου 2014 εξελέγη μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ποταμιού από τον Ιούνιο του 2014 εως τον Μάρτιο 2015. Από τον Mάρτιο εως τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Είναι παντρεμένος με την γιατρό RachelHardwick και έχουν τρια παιδιά, τον Λεωνίδα (9 ετών), την Ίριδα (7) και τον Περικλή (4). 

 

 Pavlos_Eleftheriadis_Gia_to_Potami.PNG