Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΩΣ ΦΥΛΛΟ ΣΥΚΗΣ

Παύλος Ελευθεριάδης, blog, 28.02.2015

'Όλοι καταλαβαίνουν ότι η ακραία εθνικιστική ρητορική του Σύριζα χρησιμοποείται ως φύλλο συκής για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Πρόκειται ομως για συνταγή σίγουρης νέας αποτυχίας. Ελπίζω να επικρατήσουν σοβαρότερες σκέψεις, διότι η πορεία αυτή είναι ακραία ανησυχητική"

O πρωθυπουργός υποσχέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις ότι δεν θα παρατείνει την δανειακή συμφωνία. Δήλωσε ότι 'μνημόνιο' και η λιτότητα τελείωσαν και ότι η τρόικα δεν θα ξανάρθει.

Στις 20 Φεβρουαρίου τα αναίρεσε όλα. Ζήτησε από το Eurogroup την επέκταση της δανειακής συμφωνίας, την παράταση του μνημονίου και την παραμονή της τρόικας, για τέσσερις ακόμα μήνες, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, με προοπτική νέας συμφωνίας και νέου μνημονίου στο μέλλον. Συμφώνησε ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναπάρει άλλα χρήματα από την ΕΕ αν δεν εκπληρώσει όλους τους αρχικούς όρους που συμφώνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά.

Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε στην αναδίπλωση αυτή διότι, όπως όλοι οι σοβαροί άνθρωποι ήξεραν από το φθινόπωρο, χωρίς δανειακή συμφωνία και οικονομική βοήθεια, η οικονομία μας θα καταρρεύσει, είτε μέσω των τραπεζών είτε μέσω πιστωτικού γεγονότος του κράτους, κάτι που ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του θεωρούσαν 'κινδυνολογία'. Η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Η θεαματική λοιπόν στροφή του κ. Σύριζα οφείλεται είτε στην ελλιπή κατανόηση της πραγματικότητας είτε σε συνειδητή παραπλάνηση του εκλογικού σώματος. Διαλέξτε την ερμηνεία που προτιμάτε.

Το θέμα είνα τί κάνουμε τώρα. Δυστυχώς οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι πολύ ανησυχητικές. Δείχνουν ότι η στρατηγική της σύγκρουσης με την ΕΕ συνεχίζεται. Αντί δηλαδή ο κ. Τσίπρας να αποδεχθεί την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η οικονομική μας ευημερία περνά μέσα από την ομαλή συνεργασία μας με την ΕΕ, στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων μας και κοινών προσδοκιών για μια πιο δίκαιη Ευρώπη, συνεχίζει την εθνικιστική ρητορεία και την δαιμονοποίηση συλλήβδην των ξένων κυβερνήσεων. Σήμερα ισχυρίστηκε ότι το Εurogroup ήθελε δήθεν να τον 'ανατρέψει'. Πρόκειται δυστυχώς για παχιά λόγια εσωτερικής κατανάλωσης.

Δυστυχώς αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς ανεύθυνοι και δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην έχει κατνοήσει την νέα πραγματικότητα. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να συνεργάζεται στενά με το Eurogroup, αφού επέλεξε να παραμείνει στο Ευρώ και να βασιστεί στην χρηματοδότησή από αυτό. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά, όπως εξαρχής έλεγαν τα φιλοευρωπαικά κόμματα (τα οποία ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε ως 'μερκελιστές' και οπαδούς της 'βαρβαρότητας' των 'μνημονίων'), ενώ τα πραγματικά προβλήματα της χώρας είναι οι δικές της σαθρές δομές, όχι η δανειακή σύμβαση. Πώς όμως θα συνεργάζεται ο κ. Τσίπρας με ανθρώπους που τους αποκαλεί εχθρούς της Ελλάδας και υπονομευτές της δημοκρατίας;

Όλοι καταλαβαίνουν ότι η ακραία εθνικιστική ρητορική του Σύριζα χρησιμοποείται ως φύλλο συκής για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Πρόκειται ομως για συνταγή σίγουρης νέας αποτυχίας. Ελπίζω να επικρατήσουν σοβαρότερες σκέψεις, διότι η πορεία αυτή είναι ακραία ανησυχητική.