ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ FREE SUNDAY , 04/07/2015

Συνέντευξη στην Αγγελική  Σπανού για την Free Sunday, 04/07/2015. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να καταστρέψει τη χώρα για να μείνει στην εξουσία» πιστεύει ο Παύλος Ελευθεριάδης, υπεύθυνος του τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ποτάμι. Αισιοδοξεί για την επόμενη μέρα μετά από νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα και πιστεύει ότι το «όχι» θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στη δραχμή.

 

Τι βλέπετε μπροστά;

Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα ισχυρό «ναι» την Κυριακή. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, νομίζω ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες κατανοούν τη λειτουργία της Ευρωζώνης και κατανοούν, και το εξήγησα αναλυτικά σε ένα άρθρο μου, ότι αν βγει το «όχι» δεν θα ξανανοίξουν οι τράπεζες και θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων στη δραχμή.

 

Υπάρχει διέξοδος;

Ναι, υπάρχει. Χρειάζεται μια κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης, με αρχηγό ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, για να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται για να αλλάξουμε την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος.

 

Γιατρεύονται οι πληγές που έχουν ανοίξει – στην οικονομία αλλά και στο δεσμό του ελληνικού κόσμου με τον ευρωπαϊκό;

Θα γιατρευτούν μόνο αν επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και στην ελπίδα.

 

Πώς σας φάνηκε η μέχρι τώρα αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στις καταιγιστικές εξελίξεις;

Εκπληκτικά ψύχραιμη. Βρισκόμαστε σε έναν θανάσιμο εναγκαλισμό με τη χρεοκοπία του κράτους και των τραπεζών, αλλά ο κόσμος αντέδρασε με ηρεμία και σχετική ηπιότητα.

 

Μήπως έχουν επικρατήσει στην Ευρωζώνη οι δυνάμεις που θέλουν Grexit;

Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη –εκτός των ακροδεξιών και των ακροαριστερών– θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό είναι και το συμφέρον τους. Αλλά παράλληλα οι κανόνες για τα ελλείμματα και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να τηρούνται απ’ όλους. Το ευρώ, όπως και οι τράπεζες, δεν είναι τίποτε άλλο από μια σειρά από συμφωνίες. Αν κάποιοι αρχίσουν να παραβιάζουν ατιμωρητί τις συμφωνίες, το όλο σύστημα καταρρέει.

 

Από ατύχημα ή με πρόθεση φτάσαμε ως εδώ;

Από ατύχημα. Οι Έλληνες ήταν τόσο απελπισμένοι από τη φτώχεια και τη διάχυτη αδικία στην ελληνική κοινωνία, που πίστεψαν τη δημαγωγία της ομάδας των κυνικών λαϊκιστών που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ήταν εντελώς ακατάλληλοι να κυβερνήσουν. Η ανικανότητα Τσίπρα και Βαρουφάκη μας έφερε ως εδώ και έκλεισε τις τράπεζες.

 

Προσωπικά έχω απογοητευτεί πολύ από τη στάση των θεσμών στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Εσείς;

Διαφωνώ. Χωρίς να ξέρω τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, η εντύπωσή μου είναι ότι έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια να έρθουν κοντά στους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Έχουν κάνει μεγάλες υποχωρήσεις π.χ. στους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα τρία χρόνια, κάτι που δεν έδωσαν στην κυβέρνηση Σαμαρά. Όταν η τρόικα επιμένει στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την προστασία των φτωχών ή στο ότι πρέπει να εξυγιανθεί το ασφαλιστικό για να μη βγαίνουν κάποιοι προνομιούχοι στη σύνταξη στα 50 και πληρώνει ο φορολογούμενος τις συντάξεις τους, νομίζω ότι έχει δίκιο. Γιατί να συμφωνήσουν οι άλλες χώρες για να βγαίνουν οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι στη σύνταξη με χρήματα των Σλοβάκων φορολογουμένων; Και, τελικά, η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι υποχρέωση από τις Συνθήκες της Ευρωζώνης, δεν είναι κάτι καινούργιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνείται βασικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται παντού αλλού στην Ε.Ε.

 

Αισθάνεστε τον κίνδυνο ενός βαθέος κοινωνικού διχασμού;

Ναι, τον αισθάνομαι. Ιδίως αν επικρατήσει το «όχι» και ο φανατισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις ζωές όλων μας.

 

Δεν είναι πλαστό το δίλημμα μεταξύ φιλοευρωπαίων και αντιευρωπαίων; Είναι αντιευρωπαίοι όσοι θα ψηφίσουν «όχι»;

Όχι, δεν είναι αντιευρωπαίοι, γιατί το ερώτημα στο οποίο λένε «όχι» είναι παραπλανητικό. Η λέξη «ευρώ» δεν υπάρχει καν στην ερώτηση. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι αν βγει το «όχι» θα πετύχει καλύτερη συμφωνία για να μείνουμε στο ευρώ. Λέει ψέματα. Όλοι, μα όλοι οι ξένοι ηγέτες είπαν ότι το δημοψήφισμα είναι «ευρώ ή δραχμή». Το «όχι» θα στείλει ένα μήνυμα ότι η λαϊκή εντολή του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει – και γι’ αυτό το προκήρυξε. Τον Ιανουάριο ήταν ξεκάθαρα για ευρώ. Τον Ιούλιο το δημοψήφισμα θέλει να μετατρέψει τη λαϊκή εντολή σε ένα απροσδιόριστο «όχι», ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ρητά, ίσως να του ξέφυγε, ότι αν βγει το «όχι» «θα σταθούμε ξανά στα πόδια μας». Εννοεί ότι είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί μέχρι τέλους. Αν συνεχίσει να λέει «όχι», θα καταστραφούν πρώτα οι τράπεζες και μετά η χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να καταστρέψει τη χώρα για να μείνει στην εξουσία.

 

Αν γίνουν εκλογές, θα δούμε μαζί ΝΔ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα γίνει. Ακόμα κι αν βγει το «ναι» με 80%, δεν πιστεύω ότι θα γίνουν εκλογές αμέσως. Από το Σύνταγμα και το άρθρο 41 ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προκηρύξει ο ίδιος πρόωρες εκλογές. Θα πρέπει, αν παραιτηθεί, να πάμε σε εκλογές με πρωθυπουργό ανώτατο δικαστικό και υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ποιος, όμως, τότε θα πάρει τα μέτρα που θα χρειαστούν στις 20 Ιουλίου, αν δεν πληρωθούν τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ; Θα μπορεί υπηρεσιακή κυβέρνηση να πάρει τέτοιες αποφάσεις; Η ήττα του κ. Τσίπρα πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από αυτή τη Βουλή, τουλάχιστον για ένα σύντομο διάστημα. Έτσι, πιστεύω ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με άλλο, αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, που δεν θα απαιτεί τέτοιου είδους συμμαχίες.

 

Μπορείτε να βρείτε κάτι αισιόδοξο να πείτε – και να το εννοείτε;

Ναι. Το πιο αισιόδοξο πράγμα για μένα είναι ο αριθμός των καταπληκτικών Ελλήνων φοιτητών που γνωρίζω κάθε χρόνο στη Νομική Σχολή της Οξφόρδης, όπου διδάσκω. Οι νέες γενιές μας έχουν ανοιχτούς ορίζοντες, ταλέντο, δημιουργικότητα και τεράστια εργατικότητα. Αυτά τα παιδιά, αυτή η γενιά, θα κρατήσουν τη χώρα όρθια. Τριάντα τέσσερα χρόνια από την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ, δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα και Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να μείνουμε στην Ευρώπη και θα ψηφίσει «ναι». Ελπίζω ότι τα χρόνια της οργής τελειώνουν και θα ξεκινήσουν σύντομα τα χρόνια της δημιουργίας.

 

[Free Sunday, τεύχος 329]