ΠΙΘΑΝΟ ΤΟ BREXIT

Συέντευξη στην Αγγελική Σπανού για την Free Sunday, 07/02/2016

O Παύλος Ελευθεριάδης, μιλά στην Αγγελική Σπανού για τις πιθανότητες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

 -Είναι πιθανό το Brexit? 

Ναι, κατά τη γνώμη μου είναι πιθανό. Η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη και όπως κάθε φορά σε ένα δημοψήφισμα το αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι περιστάσεις την εποχή που θα γίνει. Ο ευρωσκεπτισμός είναι δυστυχώς βαθιά ριζωμένος στην Αγγλική κοινωνία. Το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από το τι θα προτείνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στον Βρετανικό λαό.

  Eleftheriadis_Free_Sunday_2016_02_07.png

 

Υπάρχει περίπτωση να στηρίξει ο πρωθυπουργός David Cameron το όχι;

 

Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα ζητήσει αναδιαπαραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ. Αν πάρει κάποια ανταλλάγματα, θα προτείνει στον λαό του να ψηφίσει «Ναι», δηλαδή την παραμονή στην ΕΕ. Δυστυχώς τα αιτήματά που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ήταν τόσο ριζοσπαστικά που ένας συμβιβασμός θα απαιτούσε αλλαγή των Συνθηκών. Οι πληροφορίες λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά. Αν δεν καταλήξουν κάπου, τότε ο Κάμερον θα είναι υποχρεωμένος να προτείνει «Όχι», κάτι που θα είναι κατά την γνώμη μου καταστροφικό. Δυστυχώς ένα εσωκομματικό πρόβλημα του κόμματος των Συντηρητικών απειλεί να πάρει διαστάσεις μεγάλης κρίσης στην Ευρώπη.

 

-Συνδέονται και με ποιον τρόπο οι εξελίξεις στη Βρετανία με την προσφυγική κρίση; 

 

Μόνο έμμεσα. Η προσφυγική κρίση δείχνει στους Βρετανούς τι μπορεί να γίνει αν χαθεί ο έλεγχος, τόσο στα σύνορα όσο και στις μετακινήσεις των μεταναστών. Τα προβλήματα που τους απασχολούν είναι όμως λίγο διαφορετικά, μια και είναι νησί που δεν έχει τους ιδίους κινδύνους. Το πρώτο είναι το πρόβλημα της κυριαρχίας, δηλαδή το γεγονός ότι τα όργανα της ΕΕ καθώς και το δικαστήριο μπορούν να επιβάλουν πολιτικές αποφάσεις στην Βρετανία. Αυτό δεν αρέσει σε πολλούς ιδίως στην συντηρητική παράταξη – ακόμα και αν όλα τα κράτη μέλη χάνουν την ίδια κυριαρχία στην βάση της αμοιβαιότητας. Το δεύτερο πρόβλημα είναι το δικαίωμα μετανάστευσης πολιτών της ΕΕ στην Βρετανία, όπου κάνουν χρήση των γενναιόδωρων επιδομάτων χωρίς να έχουν εργαστεί πρώτα έναν ικανό αριθμό ετών (τώρα αναφέρεται ότι ο αριθμός είναι τέσσερα χρόνια). Είναι δύσκολο στο ελληνικό κοινό να καταλάβει το πρόβλημα, διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια επιδόματα. Στην Αγγλία υπάρχει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από το 1948. Σημειώνω παρενθετικά ότι η ΕΕ απαίτησε από εμάς να το φέρουμε σε λειτουργία και τόσο η ΝΔ και το ΠαΣοΚ όσο και ο Σύριζα αντιδρούν, για λόγους που ομολογώ δεν τους καταλαβαίνω. Το πρόβλημα των Βρετανών είναι όμως ότι τα επιδόματά τους είναι πολύ πιο γενναιόδωρα από αυτά στην Πολωνία και την Τσεχία (ή την Ελλάδα) και δεν θέλουν να έρχεται ο κάθε ξένος και να δικαιούται ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην Βρετανία ή δωρεάν σπίτι από τον δήμο, όπως ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Η απάντηση της ΕΕ είναι ότι κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα και ότι και ότι ούτε οι Βρετανοί δεκαοκτάρηδες που δικαιούνται αυτά τα επιδόματα έχουν δουλέψει για τέσσερα χρόνια. Η διαπραγμάτευση έτσι έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

 

-Είναι σωστό να πει κανείς ότι από το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας θα εξαρτηθεί η ίδια η ύπαρξη της ΕΕ; 

 

Νομίζω πως όχι. Πιστεύω ότι η ΕΕ θα μάθει να ζει και χωρίς την Βρετανία. Μετά το αρχικό σοκ, θα συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι μας συνδέουν πολύ σημαντικά συμφέρονται αλλά και αρχές. Δεν νομίζω ότι άλλες χώρες π.χ. η Ιταλία θα εξετάσουν και την δική τους αποχώρηση, αν και ίσως ένας αντικειμενικός παρατηρητής να έλεγε ότι θα κέρδιζαν οικονομικά.  Ίσως η ΕΕ να γίνει ισχυρότερη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, ποιος ξέρει. Ας μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία έχει πολλά εξαιρέσεις από κοινές πολιτικές. Η αποχώρηση ίσως ενισχύσει την συνοχή της ΕΕ. Είμαι όμως βέβαιος ότι θα βλάψει πολύ την Βρετανία – που ίσως τότε χάσει και στην Σκωτία, που παραμένει ξεκάθαρα υπέρ της ΕΕ.

 

-Η Βρετανία είχε πολύ παρεμβατικό ρόλο στη Μέση Ανατολή αλλά δεν αναλαμβάνει κανένα βάρος στο προσφυγικό. Πώς να χαρακτηρισει κανείς αυτή τη στάση; 

 

Προσωπικά θεωρώ την πρόσφατη στάση της Βρετανικής κυβέρνησης στο προσφυγικό απαράδεκτη. Είναι όμως ένδειξη του πώς η κυβέρνηση βλέπει τη σχέση της με την ΕΕ. Όλα είναι ζήτημα βραχυπρόθεσμων υπολογισμών και στενόμυαλων συμφερόντων, καθώς και μιας ρητορικής εθνικής «υπερηφάνιας». Νομίζω όμως ότι στο θέμα αυτό ο Κάμερον έχει χάσει την κοινή γνώμη. Νομίζω ότι η κοινή γνώμη παρακολουθεί με ανησυχία την προσφυγική κρίση και γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει μαλακώσει την στάση της. Τώρα λέει ότι ίσως δεχθεί μέχρι και 3,000 ασυνόδευτα παιδιά. Για να δούμε. Η κυβέρνηση ίσως αλλάξει στάση πολύ σύντομα.

 

-Τι εικόνα υπάρχει στο Λονδίνο για τη χώρα μας και το ελληνικό ζήτημα; 

 

Η πλειοψηφία νομίζω θεωρεί ότι ο Τσίπρας δεν είχε καταλάβει το πρόβλημα και γελοιοποιήθηκε. Κάποιοι βέβαια στην αριστερά θεωρούν ότι ο Βαρουφάκης είναι ήρωας, αλλά είναι μάλλον η μειοψηφία. Η διαφορά της Αγγλικής κοινής γνώμης με την ελληνική είναι ότι ο μέσος ψηφοφόρος κατανοεί πάρα πολύ καλά τα ζητήματα της οικονομίας και των θεσμών. Εδώ τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης διαρκώς αναλύουν οικονομικά και θεσμικά θέματα. Για αυτό υπάρχει μεγάλη έμφαση στα οικονομικά δεδομένα και στο γεγονός ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες. Αυτό είναι το προπατορικό μας αμάρτημα μέσα στην Ευρωζώνη, και δεν μας το συγχωρούν ούτε στην Γερμανία ούτε και εδώ. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεχαστεί, αν ξεχαστεί ποτέ, η «ελληνική στατιστική».

 

-Είναι δίκαιο να στοχοποιείται η χώρα μας για πλημμελή φύλαξη συνόρων όταν δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση, δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της Τουρκία, ενώ γίνονται φοβερά πράγματα σε άλλες χώρες, από κατασχέσεις τιμαλφών μέχρι προτάσεις για πυροβολισμούς στα σύνορα... ?

 

Όχι δεν είναι δίκαιο αλλά φταίνε, νομίζω, και οι δύο πλευρές. Η Ελλάδα από την στιγμή που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν κατέγραφε τους μετανάστες, ώστε να μπορούν να απελαθούν αν δεν είναι γνήσιοι πρόσφυγες. Επρόκειτο για τεράστιο σφάλμα. Το Σένγκεν όμως προϋποθέτει αμοιβαιότητα και γι αυτό τώρα είμαστε ένα βήμα πριν από την αποβολή. Δυστυχώς η ανικανότητα της κυβέρνησης μας κάνει στόχο για τις λαϊκιστικές και εθνικιστικές φωνές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως έγραψα και στο άρθρο μου στην Telegraphτην προηγούμενη εβδομάδα.  Για την κατάσχεση τιμαλφών είμαι λίγο μπερδεμένος διότι απ΄ ό,τι διάβασα το ίδιο μέτρο στην Δανία επιφυλάσσουν και στους δικούς τους πολίτες. Γενικά όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σέβονται το δίκαιο των προσφύγων που είναι τώρα και δίκαιο της ΕΕ. Νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκεται στις λεπτομέρειες.       

 

 

Showing 2 reactions