ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 11 Μαίου 2019. 

Σε μια τηλεοπτική συζήτηση πριν λίγες ημέρες άκουσα μια υποψήφιο Ευρωβουλευτή του Σύριζα να μου λέει ότι το κόμμα της είναι με την «κοινωνική πλειοψηφία». Η φαινομενικά αθώα αυτή φράση, που συχνά χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός, κρύβει μέσα της τον αυταρχισμό του Σύριζα.

Η φράση αυτή δεν εννοεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή αλλάζει στις εκλογές και είναι περιστασιακή. Εννοεί κάτι διαφορετικό, που έχει την καταγωγή του στον Μαρξισμό του 19ου αιώνα.

 

Pavlos_Athens_Street_2019.JPGΟ Σύριζα πιστεύει ότι η κοινωνία είναι χωρισμένη σε «κυρίαρχη» και σε «υποτελείς» τάξεις. Θεωρεί ότι  ο Σύριζα είναι με το μέρος του αγνού λαού, που τώρα ξύπνησε και επαναστάστησε εναντίον της «ελίτ». Η θέση του Σύριζα είναι ότι η ΕΕ είναι με το μέρος της «ολιγαρχίας» και όχι του «λαού». Γι αυτό ήταν πάντα και παραμένει, τουλάχιστον στα χαρτιά, ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα.

Δυστυχώς για τον Σύριζα, η θεωρία αυτή είναι εκατόν πενήντα χρόνια εκτός εποχής. Οι βιομηχανικές και μεταβιομηχανικές κοινωνίες έχουν εξελιχθεί τοσο πολύ που οι παραδοσιακές κατηγορίες «εργατική τάξη» και «αστική τάξη» δεν σημαίνουν πλέον τίποτε. Έχουν αντικατασταθεί από πολύ πιο πολύπλοκες διακρίσεις με βάση το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης, το αν κάποιος είναι άνεργος ή εργαζόμενος ή συνταξιούχος, την ηλικία, το θρήσκευμα, την οικογενειακή κατάσταση, την αναπηρία, κλπ. Για παράδειγμα, στη βόρεια Ευρώπη οι μεγαλύτεροι επενδυτές είναι τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.  

Ο Σύριζα συνεχίζει όμως να λέει ότι η πραγματική «πλειοψηφία» βρίσκεται κάπου αλλού, όχι στο κοινοβούλιο. Αυτή είναι και η ρητορική του Σαλβίνι, του Ορμπάν και της Λεπέν. Η θεωρία αυτή ακολουθεί το δόγμα του του πολιτικού φιλοσόφου Καρλ Σμιτ, που εξηγεί την πολιτική με βάση τις κατηγορίες του «εχθρού» και του «φίλου». Από εκεί πηγάζει και το σύνθημα «θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» ή το «ή εμείς ή αυτοί».

Ο Σμιτ όμως ήταν θεωρητικός του Ναζισμού. Η λογική του παρέχει ιδεολογική κάλυψη σε κάθε αυταρχισμό, της δεξιάς ή της αριστεράς και την απονομιμοποίηση του αντιπάλου και άρα και των δημοκρατικών κανόνων, που επιτρέπουν την εναλλαγή στην εξουσία. Οδηγεί στα φαινόμενα Πολάκη, δηλαδή στην συστηματική άσκηση λεκτικής βίας, σε εκστρατείες δυσφήμισής των αντιπάλων, στην χειραγώγηση του τύπου, τις απειλές προς την δικαιοσύνη και την χωρίς αρχές περιφρόνηση των άγραφων κανόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η αντιδημοκρατική ιδεολογία του διχασμού συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο και τους άλλους λαϊκιστές της Ευρώπης.

Ψηφίζοντας την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου δεν επιλέγουμε μόνο την επιστροφή  σε μια φιλο-αναπτυξιακή κατεύθυνση στην οικονομία. Αποδοκιμάζουμε επίσης τον Ευρωπαϊκό αυταρχικό λαϊκισμό στην πιο βίαιη εκδοχή του. Είναι ευκαιρία να εκφράσουμε την στήριξή μας στις αρχές της ανοικτής κοινωνίας, αυτές που πάντα μας συνέδεαν με τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Ο κ. Παύλος Ελευθεριάδης είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία – www.pavloseleftheriadis.com

New_Logo_red_leaf_cropped.png