ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ MONOCLE

"Mας κατηγορούν ότι είμαστε 'απολιτικοί', τι όμως είναι πιο πολιτικό από την καθημερινή ζωή;"

Ο Παύλος Ελευθεριάδης στο περιοδικό Monocle, τεύχος Ιουνίου 2014

 Συνέντευξη στην Ναταλί Σαβαρίκα

«Δεν θα ήθελα να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας», λέει ο Παύλος Ελευθεριάδης, δικηγόρος στο Λονδίνο και Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξηγώντας την απόφασή του να βουτήξει στα ταραγμένα και παράξενα νερά της Ελληνικής πολιτικής σκηνής. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο, αλλά η ευτυχία δεν μπορεί να είναι μόνο κάτι το ιδιωτικό. Δεν μπορώ να κάθομαι ενώ η χώρα μου έχει πάρει φωτιά». 

 

Αρχάριος στην πολιτική και απογοητευμένος από την μόνιμη διαφθορά και ευνοιοκρατία που επικρατεί στην χώρα του, ο Ελευθεριάδης ένωσε τις δυνάμεις του με άλλους πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, αγρότες και άλλους επαγγελματίες που προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα «να επιστρέψει σε αυτό που ήταν στο παρελθόν: ένα δημιούργημα του Διαφωτισμού». Μαζί έφτιαξαν ένα νέο πολιτικό κόμμα, Το Ποτάμι, που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στις Ευρωπαϊκές εκλογές αυτής της άνοιξης.

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν αλλάξει ριζικά την πολιτική ζωή της υπερχρεωμένης χώρας, που έχει χτυπηθεί σκληρά από την λιτότητα. Στα δύο παραδοσιακά κόμματα, το Σοσιαλιστικό και το Συντηρητικό, τα οποία κυριάρχησαν στην σκηνή τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, αποδίδονται από τους περισσότερους οι ευθύνες για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι αναγόρευσαν σε πολιτικό στάρ μεταξύ άλλων έναν ακροδεξιό εξτρεμιστή με τατουάζ την σβάστικα στους δικεφάλους του. Την ίδια στιγμή ένα μικρό ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που υποστηριζόταν από Μαοϊστές και Τροτσκιστές έγινε η κύρια αντιπολίτευση. Από το 2012 έχουν δημιιουργηθεί 18 νέα κόμματα.

[... ]

Το κόμμα στο οποίο ανήκει ο Ελευθεριάδης, το οποίο ίδρυσε ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, στα τέλη Φεβρουαρίου σκοπεύει να διασπάσει την πολιτική κανονικότητα της χώρας, προσελκύοντας ψηφοφόρους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα που στηρίζουν την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά την έντονη κριτική που γίνεται προς το Ποτάμι από πολιτικούς και κάποια μέσα ενημέρωσης, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή. Αλλά το Ποτάμι κατηγορείται ότι είναι υπερβολικά επιφανειακό – ένα από τα προβλήματα με το οποίο έχει ασχοληθεί είνοι οι ουρές στις στάσεις των λεφωορείων. «Μας κατηγορούν ότι είμαστε απολιτικοί, αλλά τί είναι πιο πολιτικό από την καθημερινή ζωή;» ρωτά ο Ελευθεριάδης.

Παρά το πλήθος των πολιτικών εναλλακτικών σε μια χώρα έντεκα εκατομμυρίων ανθρώπων, το Ποτάμι είναι το μόνο νέο κόμμα που έχει καταγράψει ένα σοβαρό ποσοστό στις δημοσκοποήσεις. Για πολλούς οι ευρωπαϊκές εκλογές ίσως έλθουν πολύ νωρίς. Στην διαρκώς μετακινούμενη ελληνική πολιτική σκηνή, η δημοφιλία των κομμάτων θα ανέβει και θα κατέβει στους ερχόμενους μήνες. Η πιο δημοφιλής επιλογή, πάντως, παραμένει δίχως αμφιβολία: κανείς από τους παραπάνω’.

Ιούνιος 2014, περιοδικό Monocle