ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2017. 

Ειναι ώρα αποφάσεων. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα αποφάσεων. Η 29η Μαρτίου, θα αλλάξει την ιστορία της Ευρώπης και ίσως και του κόσμου.

Δεν αναφέρομαι όμως μόνο στην σημερινή μας εκδήλωση.

H Βρετανία σήμερα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ. Στην απόφαση αυτή υπάρχει ένα μάθημα για μας τους έλληνες.

Η απόφαση των Βρετανών είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας του πρωθυπουργού David Cameron, που ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για εσωκομματικούς λόγους ,αλλά και της εθνο-λαϊκιστικής προεκλογικής εκστρατείας των ευρωσκεπτικιστών. 

ora_apofaseon_1.jpg

Η ψευδολογία και δαιμονοποίηση της Ευρώπης από τα ΜΜΕ οδήγησε την ψήφο για έξοδο από την ΕΕ.

Αυτό είναι το μάθημα για μας: η Βρετανία μας μοιάζει. Ο λαικισμός κερδίζει παντού,  όταν εκμετεαλλεύεται τον φόβο και την σύγχυση. Ας μην νομίζουμε ότι η ζημία που έχει ήδη κάνει στην χώρα ο κ. Τσίπρας θα τελειώσει από μόνη της. Δεν πρέπει να δώσουμε στους λαϊκιστές άλλη ευκαιρία

Για αυτό χρειαζόμαστε μια νέα προοεδευτική συμμαχία, υπέρ της Ευρώπης και υπερ της ανοικτής κοινωνίας. Πρέπει να νικήσουμε τον καταστροφικό λαϊκισμό της μισαλοδοξίας και της εχθρότητας προς την Ευρώπη.

Αλλά πρέπει και παράλληλα να πούμε στην ελληνική κοινωνία την αλήθεια για την χρεοκοπία, μια αλήθεια που ούτε ο Σύριζα, ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε και το Πασοκ τολμάνε να πούν, γιατί φοβούνται μην χάσουν την εύνοια ισχυρών κοινωνικών ομάδων.

 Πρέπει να πούμε τρεις αλήθειες που δυστυχώς δεν είναι κοινό κτήμα της δημόσιας ζωής.

Πρώτον, η Ελλάδα ήταν και πριν την κρίση και παραμένει ακόμα μια από τις πιο άνισες και κοινωνικά άδικες χώρες στην Ευρώπη.

Δεύτερον, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ευρωζώνης που δεν έχει στοχευμένο κοινωνικό βοήθημα στους οικονομικά αδυνάτους –τα κοινωνικά της βοηθήματα δεν πήγαιναν σε όσους τα είχαν πραγματικά ανάγκη (και γι αυτό πρωτεύουμε στην παιδική φτώχεια, την χειρότερη μορφή φτώχειας). Ο ελληνικός ολιγαρχικός καπιταλισμός των τελευταίων 30 ετών είναι δική μας επινόηση, όχι ευρωπαϊκή μέθδος.

Τρίτον, ο κομματικός έλεγχος στην δημόσια διοίκηση (και άρα η πελατειακή διαφθορά) είναι μοναδικός στην Ευρώπη. Είμαστε οι μόνοι που δεν έχουμε ανεξάρτητη δημόσια διοίκηση.

Τα κύρια χαρακτηριατικά της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής είναι συνεπώς η οικονομική ανισότητα, η ολιγαρχική δομή της κοινωνίας μας και η διαφθορά. Αυτό είναι το κράτος που παρέδωσαν τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και προσπαθεί να συντηρήσει ο Σύριζα.

Γι αυτό, όπως έδειξε και ο Πωλ Τομσεν σε μια ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα, ένώ έχουν μειωθεί οι μισθοί (στα πλαίσια της «εσωτερικής υποτίμησης» που έκαναν αναγκαία η χρεοκοπία και η παραμονή μας στο ευρώ), οι τιμές των προιόντων παραμένουν στάσιμες, αντί να πέσουν μαζί και αυτές  (γιατί η αγορά προιόντων υπόκεται σε πελατειακές διευθετήσεις και στρεβλώσεις, που δεν αφήνουν τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει). 

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Να πούμε αλήθειες. Να συγκρουστούμε με τις κοινωνικές ομάδες που ωφελούνται από το πελατειακό κράτος και την διαφθορά.

Ο ρόλος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από τις ράγες του λαικισμού και της απομόνωσης. Να εκπροσωπήσουμε τη χώρα στους ευρωπαικούς θεσμούς με αξιοπιστιά που δεν μπορεί να έχει η σημερινή κυβέρνηση του λαϊκισμού και της εξαπάτησης. Για να εκφράσουμε τις θέσεις της Ελλάδας στην μεγάλη συζήτηση που γινεται για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και την δημοουργία μια πολιτικής ένωσης που θα ολοκληρώσει την ατελή και άδικη σήμερα νομισματική ένωση.

Αυτό όμως δεν τα το κάνουμε αν δεν φτιάξουμε ένα εντελώς νέο κόμμα με δημοκρατικές δομές, εσωτερικούς ελέγχους και καμμία ανοχή προς την πελετιακή ή άλλη διαφθορά.

Οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε είναι βαθύτατες αλλά δεν είναι μαγικές. Χρειάζονται μεθοδική μελέτη της ιδιαίτερης κοινωνικής πραγματικότητας της Ελλάδας, γνώση των παραδειγμάτων άλλων χωρών και επιμονή.

Ήλθε η ώρα να οργανωθούμε ξανά από την αρχή. Χρειαζόμαστε καλύτερη οργάνωση, πιο συλλογική ηγεσία και ξεκάθαρες σχέσεις μεταξύ μας, μέσα σε ένα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα της αλήθειας.

Γι αυτό είμαι σήμερα εδώ.

Το Προεδρείο με παρακέλεσε να απευθύνω την πρώτη ερώτηση προς τον Γιάννη Ραγκούση: «Ποια είναι η πρώτη απάντηση στο καίριο ερώτημα που θέτουν οι πολίτες για την πρωτοβουλία ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ;. Τι σημαίνει για τον Γιάννη Ραγκούση ένα νέο, ενωμένο και μεγάλο προοδευτικο κίνημα για το πολιτικό μας σύστημα και για τη σημερινή Ελλάδα; Και τί σημαίνει το νέο και προοδευτικό για την Παραγωγή;»  Ο Γιάννης Ραγκούσης έχει τον λόγο.

ora_apofaseon_proedreio.jpg

 

  ora__apofaseon_image_1.jpg