ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ;

Ο Παύλος είναι από τα πρώτα μέλη στο Ποτάμι. Διδάσκει δίκαιο της ΕΕ και δημόσιο δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δικηγορεί στο Λονδίνο. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Πάυλο στην ιστοσελίδα του www.pavloseleftheriadis.com. Λίγα λόγια για το βιογραφικό του ακολουθούν παρακάτω.

 

Pavlos_Athens.PNGΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δικηγόρος στο Λονδίνο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και τη Γλυφάδα. Πήγε σχολείο στη Βαρβακειο Πρότυπο Σχολή στην Αθήνα και σπούδασε στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα  το 1990. Συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιo του Cambridge από όπου πήρε το διδακτορικό του το 1995.  Υπηρέτησε τη θητεία του στον Στρατό Ξηράς, στην Τρίπολη, την Αθήνα και τη Σύμη.

Από το 2003 διδάσκει στην Οξφόρδη ενώ το 2001 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, ενώ από το 1998 έως το 2003 δίδαξε στο LondonSchoolofEconomics. Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μποδοσάκη.

Έχει ειδικευθεί στο συνταγματικό δικαίο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την φιλοσοφία του δικαίου. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Συνταγματισμός και Πολιτικές Αξίες (Σάκκουλας, 1999) και LegalRights(OxfordUniversityPress, 2008) και πλήθος άλλων μελετών στην φιλοσοφία του δικαίου και το δημόσιο δίκαιο τόσο στην αγγλική όσο και την ελληνική γλώσσα. Eίναι επίσης συν-επιμελητής του συλλογικού τόμου PhilosophicalFoundationsofEuropeanUnionLaw(OxfordUniversityPress, 2012) και υπήρξε επιμελητής της πολύτομης εγκυκλοπαίδειας ευρωπαϊκού δικαίου  D. Vaughan & Α. Robertson, TheLawoftheEuropeanUnion (Oxford: OxfordUniversityPress, 2007-2014), για το οποίο έχει επίσης γράψει το κεφάλαιο για τους θεσμούς, ‘TheInstitutions’ .

Δικηγορεί σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Λονδίνο. Έχει υπάρξει επί χρόνια εθελοντής για την ένωση BailforImmigrationDetainees ως συνήγορος μεταναστών υπό διοικητική κράτηση ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων, ενώ από το 2008 εως το 2012 ήταν στο Συμβούλιο της Βρετανικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων JUSTICE. 

Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό και ξένο τύπο, παλιότερα στην εφημερίδα TO ΒΗΜΑ και πιο πρόσφατα στο News247.gr, καθώς επίσης και στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και Athens Voice, ενώ είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Books Journal. 

Τον Μάιο του 2012 είχε δημοσιεύσει στην βρετανικη εφημερίδα FinancialTimestο άρθρο ‘Μόνο μια Νέα Πολιτική Τάξη μπορεί να σώσει την Ελλάδα’

Το άρθρο του 'Το Κράτος των Λίγων" δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση του περιοδικού Foreign Affairs στο τεύχος Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου 2014. 

Είναι από τα πρώτα μέλη του Ποταμιού. Τον Μάιο του 2014 ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών. Στο Συνέδριο του Ιουνίου 2014 εξελέγη μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Ποταμιού από τον Ιούνιο του 2014 εως τον Μάρτιο 2015. Από τον Mάρτιο εως τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. 

Είναι παντρεμένος με την γιατρό RachelHardwick και έχουν τρια παιδιά, τον Λεωνίδα (9 ετών), την Ίριδα (7) και τον Περικλή (4).