ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Ο Παύλος Ελευθεριάδης, υπεύθυνος τομέα Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στο Ποτάμι έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποχώρησε στην υπόθεση Ρωμανού. Ανακοίνωσε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εκπαιδευτικές άδειες των φυλακισμένων. Η πρόταση να δημιουργηθούν πρόσθετες ευκαιρίες σπουδών εξ’ αποστάσεως για όλους τους κρατούμενους είναι σωστή. Δεν είναι όμως αρκετή.

Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και δεν θα λυθεί με άλλη μια σπασμωδική νομοθετική αλλαγή υπό την πίεση της επικαιρότητας. Ο κ. Αθανασίου πέρασε από την Βουλή αλλαγές στον Σωφρονιστικό Κώδικα δύο ακόμα φορές, τον Νοέμβριο 2013 για την ηλεκτρονική επιτήρηση (με το άρθρο 3 του Ν. 4205/2013) και τον Αύγουστο 2014 (με διάφορα άρθρα του Ν. 4274/14). Τα τεράστια προβλήματα όμως των ελληνικών φυλακών δεν θα λυθούν με ράβε-ξήλωνε και νομοθεσία στο πόδι.

Tο υπουργείο οφείλει να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των φυλακισμένων και θα εξασφαλίζει ότι όλοι θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δηλαδή επαρκείς χώρους για να κοιμούνται, ζεστό νερό κάθε μέρα, μια τραπεζαρία για να τρώνε, αλλά και θα εξασφαλίζει εξατομικευμένη μεταχείριση ανάλογα με τις ανάγκες για επανένταξη, ψυχολογική στήριξη, επικοινωνία με τους οικείους, ιατρική περίθαλψη αλλά και εκπαίδευση. Πολλά από αυτά σήμερα δεν υπάρχουν.

Ειδικά στο θέμα Ρωμανού το Υπουργείο δείχνει ανεξήγητη ελαφρότητα. Όταν η μισή Ελλάδα πιστεύει ότι ο Νίκος Ρωμανός έχει δικαίωμα για άδεια και η άλλη μισή πιστεύει το αντίθετο, το Υπουργείο οφείλει να εξηγήσει στην κοινή γνώμη γραπτά, αναλυτικά και με κατανοητό τρόπο τι ισχύει εκ του νόμου για τις άδειες και ποιά είναι ακριβώς τα δικαιώματά κάθε κρατούμενου. Ειναι ακατανόητο ότι το υπουργείο δεν κάνει προσπάθεια να ενημερώσει την κοινή γνώμη. Είναι ακόμα και σήμερα εξαιρετικά δύσκολο για τους μή ειδικούς να μάθουν τί ισχύει. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου δεν υπάρχει το κείμενο του Σωφρονιστικού Κώδικα (ούτε όπως ισχύει σήμερα, μετά τις αλλαγές των τελευταίων δύο ετών, αλλά και ούτε και στην προηγούμενή του μορφή). Δεν αρκούν οι δηλώσεις του υπουργού σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει λογοδοσία στον ελληνικό λαό. Πρέπει όχι μόνο να είναι δίκαιη αλλά και να φαίνεται ότι είναι δίκαιη.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα στην υπόθεση αυτή είναι το καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να ζητήσουν τον τερματισμό της απεργίας πείνας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πολιτική ενθάρρυνση μιας μόνιμης βλάβης της υγείας του Νίκου Ρωμανού ή ίσως του θανάτου του. Κάποιοι στην αντιπολίτευση φαίνεται ότι θέλουν να βλέπουν τον Νίκο Ρωμανό ως ήρωα και τον σπρώχνουν στα άκρα για να δείξουν την κυβέρνηση ως αυταρχική. Κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο ίσως θέλουν να κάνουν επίδειξη ισχύος εναντίον ενός καταδικασμένου για ληστεία. Και οι δύο μεταχειρίζονται τη μοίρα ενός ανθρώπου σαν να ήταν όργανό τους. Οποιαδήποτε εκμετάλλευση της ζωής του Νίκου Ρωμανού, ή και οποιουδήποτε άλλου απεργού πείνας, είναι ηθικά απαράδεκτη.

Η απεργία πείνας είναι ειρηνικός τρόπος διαμαρτυρίας και δικαίωμά του καθενός μας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις όμως πρέπει τώρα να ζητήσουν από τον Νίκο Ρωμανό να τη σταματήσει. Όλοι πρέπει να του πούμε ότι δεν αξίζει να ρισκάρει τη ζωή του για αυτά που δεν πέτυχε ακόμη. Η διαμαρτυρία του είχε ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Κέρδισε την υποχώρηση του Υπουργού, ενώ ολόκληρος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος έχει συμφωνήσει να εργαστεί για την βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους τους φυλακισμένους.

Ας του ζητήσουν λοιπόν ομόφωνα τα πολιτικά κόμματα να σταματήσει. Ας το κάνουμε σήμερα, προτού να είναι αργά, ώστε να μπορέσει να σταθμίσει μόνος του ο Νίκος Ρωμανός τί θέλει, χωρίς αχρείαστους περισπασμούς από τα πρωτοσέλιδα. Ας σκεφτεί μέσα του πόσα θα μπορούσε να πετύχει στο μέλλον για τον εαυτό του αλλά και για τους συνανθρώπους του, μέσα και μετά από την φυλακή. Αυτή τη φορά ας αποφασίσει με οδηγό την ελπίδα, όχι μόνο την οργή.  

 

05 Δεκεμβρίου 2014

Αναρτήθηκε στο www.pavloseleftheriadis.com