ΣΤΟ ΒΗΜΑ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ 2005

bodosaki_175.jpg

"Στον καθηγητή του Αριστόβουλο Μάνεση αποδίδει ο Παύλος Ελευθεριάδης το ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία του δικαίου, η οποία όπως εξηγεί «οργανώνει τους ισχύοντες κανόνες δικαίου με ορθολογιστικό τρόπο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Βήματος» προσθέτει: «Το δίκαιο μπορεί να είναι γεμάτο αφηρημένες έννοιες, αλλά ο φιλόσοφος του δικαίου έχει πάντοτε στον νου του την εφαρμογή των κανόνων».

Η εφημερίδα Το Βήμα δημοσίευσε συνέντευξη με αφορμή το βραβείο Μποδοσάκη εδώ.

 

Αν σε ηλικία 36 ετών εκλέγεται κανείς λέκτορας και αναλαμβάνει να διδάξει Φιλοσοφία του Δικαίου και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (του σημαντικότερου κέντρου φιλοσοφίας του δικαίου διεθνώς), τότε σίγουρα αξίζει και το Βραβείο μποδοσάκη! Τριάντα οκτώ χρόνων σήμερα, ο Αθηναίος και απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής Παύλος Ελευθεριάδης, αφού αρίστευσε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκειμένου να ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Αφού εργάστηκε ως επισκέπτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και εξελέγη λέκτορας τόσο στο Τμήμα Νομικής του Queen Mary and Westfield College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1995) όσο και στο Τμήμα Νομικής της London School of Economics (1998), ο Παύλος Ελευθεριάδης περνά μια σύντομη περίοδο ως επισκέπτης ερευνητής στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον και ολοκληρώνει εκεί το βιβλίο τουΣυνταγματισμός και Πολιτικές Αξίες (Αθήνα: Σάκκουλας, 1999). Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται ακόμη η μελέτη «Πολιτικός ρομαντισμός στη νεώτερη Ελλάδα» («Political Romanticism in Modern Greece» Journal of Modern Greek Studies, 1998), ενώ στις δημοσιεύσεις του σχετικά με το συνταγματικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης διατυπώνει τη θεωρία ότι η Ενωση δεν έχει συνταγματικό δίκαιο με την έννοια που έχει το κράτος αλλά με την έννοια διεθνούς δικαίου χωρίς κυριαρχία (χρησιμοποιεί την έννοια του «κοσμοπολιτικού δικαίου» που διατύπωσε πρώτος ο φιλόσοφος Ιμάνουελ Καντ).

Στον καθηγητή του Αριστόβουλο Μάνεση αποδίδει ο Παύλος Ελευθεριάδης το ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία του δικαίου, η οποία όπως εξηγεί «οργανώνει τους ισχύοντες κανόνες δικαίου με ορθολογιστικό τρόπο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Βήματος» προσθέτει: «Το δίκαιο μπορεί να είναι γεμάτο αφηρημένες έννοιες, αλλά ο φιλόσοφος του δικαίου έχει πάντοτε στον νου του την εφαρμογή των κανόνων».

H βράβευση του Παύλου Ελευθεριάδη από το Ιδρυμα μποδοσάκη είναι για αυτόν αιτία διπλής χαράς: εκτός από την τιμή αυτή καθεαυτή γίνεται αιτία να επισκεφθεί την Αθήνα όπου ζει η μητέρα του και η υπόλοιπη - πολύ προικισμένη ομολογουμένως - οικογένειά του: ο δίδυμος αδελφός του Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, καθηγητής ηλεκτρολόγος μηχανικός του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και η αδελφή του Λίλη Ελευθεριάδου, καθηγήτρια συγκοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριδας