ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Aναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ποταμιού, την 29 Οκτωβρίου 2014.

Δημοσιεύτηκε σήμερα η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Επιχειρηματικότητα (Doing Business Report) για το 2015. Την ετήσια αυτή έκθεση την χρησιμοποιεί συχνά ο Πρωθυπουργός για να δείξει την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας σε ζητήματα επιχειρηματικότητας. Πράγματι η Ελλάδα έχει δείξει βελτίωση. Στην σημερινή έκθεση είναι στη γενική κατάταξη 61η στον κόσμο αν και τώρα είναι τελευταία στην ΕΕ. Πέρσι η Ελλάδα ήταν στην 72ή θέση αλλά προτελευταία στην ΕΕ, λίγο πάνω από την Ρουμανία. Στην ίδια έκθεση δύο χρόνια πριν, δηλαδή το 2013 η Ελλάδα ήταν 78η  στον κόσμο και τελευταία στην ΕΕ. Σε έναν δείκτη όμως η Ελλάδα παρουσιάζει καθίζηση από χρόνο σε χρόνο. 


Στον δείκτη που αφορά την διάρκεια μιας δίκης, δηλαδή τον μέσο χρόνο που παίρνει η δικαστική επίλυση μιας συμβατικής διαφοράς, η Ελλάδα το 2015 ήταν 155η στον κοσμο με μέσο χρόνο 1580 ημέρες. Το 2014 ήταν 98η ήταν στον κόσμο, μέ μέσο χρόνο 1300 ημέρες. Την προηγούμενη χρονιά η χώρα μας ήταν 87η στον κόσμο με μέσο χρόνο 819 ημέρες. Κάθε χρόνο πάμε πολύ χειρότερα.

Φυσικά την εντυπωσιακή αυτή επιδείνωση, δεν περίμεναν να την μάθουν οι έλληνες πολίτες από την Παγκόσμια Τράπεζα. Την ζουν καθημερινά στα δικαστήρια. Ο Πρωθυπουργός όμως δείχνει να αγνοεί το πρόβλημα. Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης απαιτεί τεράστιες δομικές αλλαγές αλλά και αναθεώρηση των αρτηριοσκληρωτικών διατάξεων του Συντάγματος για την δικαιοσύνη- οι οποίες είναι τρομερά λεπτομερείς και δένουν τα χέρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αντί όμως να ξεκινά σήμερα διαδικασία αναθεώρησης, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προτιμά να αναβάλει τα πάντα για μετά την προεδρική εκλογή, με τον κίνδυνο να πάμε σε εκλογές και να σπαταλήσουμε και άλλα χρόνια αδράνειας, ίσως μια ολόκληρη κοινοβουλευτική θητεία, αφού οι κανόνες αναθεώρησης του Συντάγματος του άρθρου 110 απαιτούν δύο διαδοχικά κοινοβούλια.

 

Η ελληνικη οικονομία όμως ασφυκτιά καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται από χρόνο σε χρόνο. Δεν μπορει να περιμένει τους ατελείωτους τακτικισμούς των Σαμαρά – Βενιζέλου. Η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών της δικαιοσύνης απαιτούν την έναρξη της αναθεώρησης των άρθρων 87-100Α του Συντάγματος τώρα. 

* Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξης στο Ποτάμι και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.