ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Yποψήφιοι Ευρωβουλευτές του Ποταμιού συναντήθηκαν με Οργανώσεις και Προσφυγικές και Μεταναστευτικές Κοινότητες της Αθήνας

Την Τρίτη 6 Μαΐου υποψήφιοι ευρωβουλευτές του Ποταμιού συναντήθηκαν με οργανώσεις, προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες της Αθήνας στα γραφεία του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας. Συμμετείχαν και μίλησαν ο Γιονούς Μουχαμάντι, Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων (www.refugeegr.blogspot.gr), ο Φρουμέντιος Κινύουα και Ανδρέας Μπλουμ από την κοινότητα Αsante (www.asante.gr), και η Ναντίνα Χριστοπούλου, Γραμματέας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (www.gcr.gr). 

Refugees_8_small.jpg

 

Στην συνάντηση οι υποψήφιοι άκουσαν τους εκπρόσωπους των οργανώσεων και κοινοτήτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άκουσαν τις εκτιμήσεις τους για τα θέματα που εκείνοι θεωρούν ως ζητήματα προτεραιότητας.

Tα θέματα αυτά ήταν:


  • οι συνθήκες κράτησης στα διάφορα κέντρα και αστυνομικά τμήματα

  • η αστυνομική βία και κακομεταχείριση,

  • το θέμα της κοινωνικής ένταξης και

  • η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της κοινής πολιτικής ασύλου και του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, το θέμα της μεταχείρισης ανηλίκων και οικογενειών και οι συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων για τις συνθήκες κράτησης και χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα.

Έγινε τέλος συζήτηση για το γενικότερο θέμα του ρατσισμού στην Ελλάδα και της ανοχής του από τις αστυνομικές αρχές και την ευρύτερη κοινωνία. Επιβεβαιώθηκε από πολλούς μια κοινή διαπίστωση για τις τεράστιες διακρίσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ελλάδα όχι έναντι μεταναστών αλλά και έναντι άλλων μειονοτήτων.

Tέθηκε για παράδειγμα η περίπτωση ασθενών με χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζουν ανισότητες στην πρόσβαση υγείας (που έχουν ως αποτέλεσμα απόκλιση στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη).

Γενική ήταν η διαπίστωση ότι ο δίκαιο κατά των διακρίσεων που έχει ξεκινήσει από την Ευρωπαική Ένωση χρειάζεται πολύ καλύτερη εφαρμογή σε κάθε επίπεδο στην Ελλάδα. Οι διακρίσεις έναντι των «διαφορετικών» είναι θέμα και της  Ευρώπης αλλά και της της Ελλάδας.

Το Ποτάμι υπερασπίζεται το δικαίωμα στη διαφορά. Οι θέσεις του Ποταμιού για τις μειονότητες είναι εδώ και για την μετανάστευση εδώ και εδώ.

Στην συζήτηση συμμετείχαν από το Ποτάμι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Σωτήρης Βλάχος, Παύλος Ελευθεριάδης, Δημήτρης Κοντοπίδης και Άννα Λυδάκη.

 

Refugees_7_small.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Refugees_9_small.jpg

 

Refugees_10_small.jpg

 


 


 


 


 

Showing 1 reaction

 • Pavlos Eleftheriadis
  published this page in BLOG 2014-05-09 19:13:48 +0300