Ο ΠΑΥΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΣΤΟΝ ΟΟΣΑ

Pavlos_OECD_3_1024_683.jpgO Παύλος Ελευθεριάδης, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Ποτάμι, ήταν από τους ομιλητές στην διημερίδα του ΟΟΣΑ με θέμα την ακεραιότητα: «Μαχόμενοι την Διαφθορά - Επενδύοντας στην Ανάπτυξη» (Curbing Corruption, Investing in Growth, 3rd OECD Ιntegrity Forum 2015) που οργανώθηκε στο Παρίσι στις 25 και 26 Μαρτίου. Το Συνέδριο, που έγινε στο μέγαρο συνεδριάσεων του Οργανισμού, παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπρόσωποι επιχειρήσεων, οργανώσεων, ερευνητές καθώς και πολλοί πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Ο Παύλος Ελευθεριάδης ήταν ομιλητής και συντονιστής του δεύτερου κεντρικού πάνελ του συνεδρίου με θέμα «Προλαμβάνοντας την Επιρροή των Ειδικών Συμφερόντων».

 

Ξεκίνησε λέγοντας: «Σήμερα είναι η εθνική εορτή της Ελλάδας. Σας σήμερα πριν 196 χρόνια οι έλληνες επαναστάτησαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι πολύ ευχάριστο για μένα που το μνημονεύουμε σήμερα αυτό στο Παρίσι, γιατί χωρίς την Γαλλική Επανάσταση και τις ιδέες που την ενέπνευσαν, η Ελληνική επανάσταση θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετική».

 

Συνέχισε αναφέροντας το επαναστατικό Σύνταγμα της Επιδαύρου, του 1822, και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που θέσπισε την ισότητα ως θεμελιώδη αρχή του πολιτεύματός της (την εποχή εκείνη οι περισσότερες χώρες ήταν απόλυτες Μοναρχίες). Πώς όμως μια χώρα, που βασίστηκε από την αρχή της στην ισότητα, βρίσεκται σήμερα όχι μόνο σε μια οξύτατη οικονομική κρίση, αλλά και σε μια τεράστια κρίση πολιτικής και κοινωνικής ανισότητας;».

Ανέπτυξε τότε πολύ συνοπτικά το επιχείρημά του για την ανισότητα που ανέλυσε στο  «Kράτος των Λίγων» (που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση του Foreign Affairs τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο 2014) και υποστήριξε ότι η σημερινή πολιιτκή ανισότητα στην Ελλάδα οφείλεται στους αδύναμους θεσμούς, που επιτρέπουν σε ομάδες συμφερόντων να ελέγχουν την άσκηση πολιτικής.

IMG_1702.JPG

Οι άλλοι ομιλητές στο ίδιο πάνελ ήταν η Sheila Krumholz, Εκτελεστική Διαυθύντρια της  αμερικανικής οργάνωσης Center for Responsive Politis  η οποία μίλησε για την ρύθμιση και διαφάνεια του πολιτικού χρήματος στις ΗΠΑ,  ο Κlaus Moosmayer, Chief Compliance Officer στην Siemens και Chair της επιτροπής επιχειρήσεων και βιομηχανίας του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο οποίος μίλησε για τις διαδικασίες αυτοελέγχου που έχει θέσει πλέον η γερμανική εταιρεία αλλά και άλλες εταιρείες, και ο Βob Rijkard, οικονομολόγος στην Διεθνή Τράπεζα, ο οποίος παρουσίσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη για το δίκτυο εταιριών της οικογένειας του πρώην προέδρου της Τυνησίας..

 Το πάνελ είχε και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, διότι στην διαδικασία της συζήτησης ο

Παύλοςέκανε ερωτήσεις στον εκπρόσωπο της Siemens για το σκάνδαλο στην Ελλάδα και ο κ. Moosmayer τόνισε ότι η Siemens έχει αποδεχθεί την ευθύνη της, αναφέρθηκε στο νέο εσωτερικό εταιρικό σύστημα τήρησης της δεοντολογίας (compliance system) και χαρακτηριστικά έκανε την ρητορική ερώτηση, ποιά πόλη 370 χιλιάδων κατοίκων (τόσοι οι είναι οι υπάλληλοι της Siemens διεθνώς) δεν έχουν παραβάτες; Γι αυτό έχουν και αστυνομόυς και δικαστές, όπως τώρα έχει αποκτήσει και η Siemens. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του στο ακροατήριο  και ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, καθηγητής  Γιώργος Πρεβελάκης, με τον οποίον ο Παύλος είχε στο περιθώριο της εκδήλωσης, δημιουργική συνομιλία για τον προτεινόμενο ρόλο του ΟΟΣΑ στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.