Με τους Φοιτητές

30 Απριλίου 2014. Το πανεπιστημιακό ινστιτούτο της Φλωρεντίας (EUI) είναι η επιτομή της σημασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για έναν δημόσιο θεσμό, πληρωμένο από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, που αποσκοπεί τόσο στην ακαδημαϊκή αριστεία όσο και την συμμετοχή όλων με ίσες ευκαιρίες. Γι αυτό όλοι οι φοιτητές του έχουν υποτροφίες, ακόμα και όσοι δεν είναι υπήκοοι των κρατών μελών, όπως ο φοιτητής Bosko Tripkovic, που διήυθυνε σήμερα την συζήτηση και οποίος είναι από την Σερβία.

Στο σεμινάριο σήμερα γνώρισα εξαιρετικούς φοιτητές από όλα τα μέρης της Ευρώπης (και δύο Έλληνες), συνομίλησα με καθηγητές από το Παρίσι, Λονδίνο, Νew Jersey, Nottingham, Cardiff, που περνούν χρόνο εδώ και κάναμε όλοι μαζί και χωρίς καμμία ιεραρχία, ανοικτή συζήτηση μαζί μας και με τους φοιτητές για όλα τα θέματα που που αφορούν την συνταγματική τάξη της Ευρώπης και που έθιξα στα δύο κεφάλαια του βιβλίου μου που είχαν διανεμηθεί. Η συζήτηση έγινε με γνώσεις, κρίση και θάρρος και ομολογώ ότι έμαθα πάρα πολλά.

Eντυπώσεις μου από το σεμινάριο: υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των ειδικών του δικαίου της ΕΕ για το πού πάει η Ευρώπη. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι νεώτεροι φοιτητές ήταν πολύ προβληματισμένοι για την δημοτικότητα των θεσμών αλλά και για τις αποτυχίες της Ευρωζώνης. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τη θεωρητική θεμελίωση της δημοκρατίας σε μια υπερεθνική ένωση (το αντικείμενο της παρουσάισής μου) αλλά και για τα πολιτικά στην Ελλάδα, για τα οποία  όμως δεν μίλησα καθόλου (προσπάθώντας να κρατήσω την συζήτηση στα όρια του σεμιναρίου μας). Όταν μίλησα για το γεγονός ότι θεωρώ την ΕΕ ήδη μια διανεμητική ένωση (δηλαδή μια transfer union), που απεύχεται ο Βορράς, υπήρξε μάλλον συναίνεση. Αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα. Δυστυχώς δεν είχαμε όμως εκπροσώπους αυτής της χώρας που όλοι έχουμε στο μυαλό μας...

Eυχαριστώ ιδιαίατερα τους Loic Azoulai, και Dennis Patterson, που έκαναν αναλυτικά σχόλια στα δύο κεφάλαια του βιβλίου μου, A Union of Peoples, που παρουσίασα στο σεμινάριο.

Αύριο θα γράψω, ταξιδεύοντας προς την Αθήνα, μια περίληψη του επιχειρήματος που παρουσίασα για μια ΄Δικαιη Ευρώπη’. Προς το παρόν αναρτώ μερικές φωτογραφίες που πήραμε σήμερα στον καταπληκτικό αυτό χώρο.

EUI_Quad.jpg

EUI_1_small.jpg

EUI_2.JPGEUI_3.JPG

 

Showing 1 reaction

  • Pavlos Eleftheriadis
    published this page in BLOG 2014-04-30 21:14:48 +0300