ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο news247.gr την 08/10/2014.

 Το ΠαΣοΚ κατηγόρησε το Ποτάμι πριν δύο μέρες με επίσημη ανακοινωσή του για συμπάθεια στη Χρυσή Αυγή και για 'ακροδεξιές' θέσεις που δήθεν εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Άγιο Παντελεήμονα . Οι κατηγορίες δεν έχουυν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Πρόκειται για τον γνωστό αυριανισμό του ΠαΣοΚ. Στο άρθρο αυτό απαντώ στις ψευδολογίες του ΠαΣοΚ και τους θυμίζω την τεράστια ευθύνη τους για την ηθική χρεοκοπία της χώρας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, αλλά και για την τεράστια οικονομική κια πολιτική ανισότητα που επικρατεί στη χώρα μας. 

 

Όταν διάβασα την Δευτέρα το απόγευμα μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση του ΠαΣοΚ να κατηγορεί τον Σταύρο Θεοδωράκη ως ακροδεξιό, ως φίλο της Χρυσής Αυγής, και άλλα ηχηρά παρόμοια, ένιωσα τεράστια έκπληξη. Δεν είχα ιδέα ότι κάποιοι από τους απλήρωτους υπαλλήλους του ΠαΣοΚ ακόμα εργάζονται.

Αμέσως πήγα να διαβάσω τι ειπώθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα. Αναρωτήθηκα μήπως από την προηγούμενη Τετάρτη που του μίλησα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε πάθε κάτι, μήπως είχε χτυπήσει το κεφάλι του με τη βέσπα. Ευτυχώς, τίποτα δεν είχε συμβεί.

Όταν είδα τα κείμενα, είδα ότι είχε πει αυτά που λέει πάντα για το μεταναστευτικό: πλήρη δικαιώματα στους άτυπους μετανάστες, σεβασμό του ασύλου, φροντίδα για όλους τους ανθρώπους και ιδίως τα παιδιά κα τις οικογένειες, κέντρα υποδοχής, αλλά όχι ανοικτά σύνορα και όχι γκέτο εξαθλίωσης στις πόλεις μας. Είναι αυτά που λέμε ως Ποτάμι από τον Μάρτιο, επαναλάβαμε στα συμπεράσματα του Συνεδρίου και ξανά στις 21 θέσεις της 21ης Σεπτεμβρίου. Ειναι πάνω κάτω αυτά που λένε όλες οι σοβαρές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις.

Η επόμενη σκέψη μου ήταν ότι το ΠαΣοΚ είναι ΠαΣοΚ. Χωρίς ντροπή επιτέθηκε στο Ποτάμι με ψευδολογίες. Πράγματι, αν δει κανείς τα κείμενα με προσοχή, η παραποίηση των λεγομένων του Θεοδωράκη είναι αντάξια της χρυσής εποχής του Αυριανισμού.

Ο Θεοδωράκης είπε: «Εποχιακοί εργάτες γης που έρχονται νόμιμα, έχουν χαρτιά και δεν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Και φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους» . Το ΠαΣοΚ διάβασε: «Αν μείνουν άνεργοι θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Ο Θεοδωράκης είπε: «Η ισότητα των γυναικών, η εκπαίδευση των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), είναι όροι απαράβατοι γι αυτούς που θέλουν να ζουν στην Ελλάδα». Το ΠαΣοΚ διάβασε, «ανεξάρτητα με το πόσα χρόνια ζουν νόμιμα στη χώρα, κάποια στιγμή θα τους καλέσει ο κ. Θεοδωράκης για να «μετρήσει» την ένταξη τους στην κοινωνία».

Ο Θεοδωράκης είπε: «Κάθε γειτονιά πρέπει να έχει όσους μετανάστες μπορεί να αντέξει. ... Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βάζει κανόνες για το πόσοι μετανάστες μπορούν να ζουν σε μια περιοχή και σε συνεργασία με το κράτος να ελέγχει πόσοι μένουν σε κάθε διαμέρισμα και υπό ποιες συνθήκες» το ΠαΣοΚ διάβασε ότι «θα περάσουν από τεστ και πιθανότατα και από συνέντευξη για να αποδείξουν ότι έμαθαν ελληνικά και είναι ενταγμένοι στην κοινωνία. Αν δεν τα καταφέρουν θα επιστρέψουν στις εμπόλεμες ζώνες, από τις οποίες προέρχονται!».

Η τελευταία παραποίηση έχει και μια παραπάνω δόση κουτοπονηριάς. Το ΠαΣοΚ προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό ότι η φράση του Θεοδωράκη για την εμπλοκή των δήμων ακολουθεί την πρακτική άλλων χωρών.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων φροντίζουν συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών και τους δίνουν περίθαλψη, στέγαση, τροφή και σχολείο. Όσοι ζητούν άσυλο στεγάζονται από τους δήμους με συγκεκριμένη γεωγραφική κατανομή. Αυτό γίνεται με διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα ώστε να μην επωμίζεται μια περιοχή όλο το βάρος, αλλά και να μην μένει κανείς χωρίς προστασία. Στην Ελλάδα μια τέτοια οργανωμένη διασπορά και προσφορά βοήθειας θα βοηθούσε χιλιάδες ανθρώπους, και θα επέτρεπε και σε άλλους δήμους να οργανώσουν υπηρεσίες αντίστοιχες με αυτές που σήμερα παρέχει ο Δήμος Αθηναίων για άπορους και άστεγους κάθε εθνικότητας.

Και όμως, ένας νέος πολιτικός του ΠαΣοΚ θεώρησε γελοία την παροχή κοινωνικής μέριμνας από τους δήμους. Έγραψε αστειευόμενος ότι με την πρόταση αυτή «θα μαζεύονται οι δήμαρχοι και θα κάνουν ανταλλαγές, όπως παλιά ανταλλάσσαμε χαρτάκια; Στείλτε, παρακαλώ, τους Ρουμάνους στη Φιλοθέη, τους Αλβανούς στην Εκάλη και τους Πακιστανούς στο Παλαιό Φάληρο; «Παιδιά, έχω τρεις Αλβανούς, καλά παιδιά, πιάνουν τα χέρια τους. Έχετε να μας δώσετε τίποτα Ρωσιδούλες χορεύτριες να ανοίξει το μάτι μας;».

Η στάση αυτή του Θανάση Χειμωνά και ο φτηνός – τόσο ρατσιστικός όσο και σεξιστικός - σαρκασμός εις βάρος των μεταναστών είναι πιστεύω εύγλωττη έκφραση των πεποιθήσεών και πρακτικών του κόμματός του.

Το ΠαΣοΚ πάντα αδιαφορούσε για τους αδυνάτους. Ασχολείται μαζί τους μόνο αν έχουν διασυνδέσεις, ή προσφέρουν ψήφους προς εξαγορά. Ποιά ήταν αλήθεια η πολιτική του ΠαΣοΚ για το μεταναστευτικό; Η ίδια που υπήρξε και σε όλα τα άλλα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Δεν υπήρξε καμμία πρόνοια ή μκροπρόθεσμος σχεδιασμός. Κανένα κέντρο υποδοχής. Καμμία μέριμνα για οικογένειες και παιδιά. Κανένας σεβασμός στο άσυλο. «Κόψτε τον λαιμό σας» έλεγε στους εξαθλιωμένους που ζητούσαν καταφύγιο στη χώρα μας και τους άφηνε αβοήθητους στην Αθήνα.

Γι αυτό επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ καταδικάστηκε η χώρα μας στην υπόθεση M.S.S. εναντίον Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια υπόθεση που διαβάστηκε σε όλη την Ευρώπη, οδήγησε στον αποκλεισμό της Ελλάδας από την αμοιβαία αναγνώριση αρμοδιότητας ασύλου που κανονικά ζητά το δίκαιο της ΕΕ και έκανε τους έλληνες νομικούς που παρακολουθούν το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να θλίβονται για την χώρα τους και την ηθική της χρεοκοπία.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για συστηματική αδιαφορία προς τους μετανάστες και για την κακομεταχείριση και βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται από τις αρχές. Αυτό έγινε επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου για γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και κατά την θητεία της (η απόφαση του Grand Chamber, εκδόθηκε την 21.1.11, ενώ η αίτηση είχε γίνει το 2009, αίτηση 30696/09)). Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια ηχηρή καταδίκη του ελληνικού κράτους. Και όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου, όπως και η κυβέρνηση Καραμανλή πριν από αυτή, ακόμα και μετά την καταδίκη δεν έδειξε παρά ελάχιστο ενδιαφέρον να λύσει το πρόβλημα. Ποτέ δεν στήθηκαν μηχανισμοί υποδοχής των απελπισμένων όπως μας ζητούσε η ΕΕ – μηχανισμοί που ο κ. Χειμωνάς τώρα ειρωνεύεται.

Δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Κατά τη θητεία των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ η ανισότητα στην Ελλάδα μεγάλωσε, η διαφθορά γιγαντώθηκε ενώ η κοινωνική κινητικότητα συρρικνώθηκε. Το «κοινωνικό κράτος» που δήθεν έκτισε το ΠαΣοΚ, προβλέπει σήμερα 90% των ανέργων να μην έχουν καμμία προστασία (στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι 0%) ενώ δύο εκατομμύρια έλληνες είναι σήμερα ιατρικά ανασφάλιστοι (στην υπόλοιπη ευρωζώνη ο αριθμός έιναι κοντά στο 0).

Η φιλοσοφία του ΠαΣοΚ είναι να προστατεύει τις κοινωνικές ομάδες που το ψηφίζουν, όχι να προστατεύει τους αδυνάτους. Το ΠαΣοΚ έτσι έκανε την χώρα μας να συναγωνίζεται την Λατινική Αμερική σε ολιγαρχικά προνόμια, σε φτώχεια, σε ανισότητα και διαφθορά. Η κατάρρευση της χώρας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κυνισμό, την ανικανότητα και αδιαφορία των στελεχών του που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης, έβαλαν τον εαυτό τους, την ψηφοθηρία ή το κόμμα πάνω από όλα και διέλυσαν πρώτα την δημόσια διοίκηση και μετά την οικονομία.

Αυτό είναι το ΠαΣοΚ. Ας μην το ξεχνάμε.ΥΓ.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου παρέθεσε μια λίστα με 23 εκθέσεις από το 2006 εως το 2010 που αναφέρουν την κακομεταχείριση των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές. Την παραθέτω εδώ για να καταλαβουν οι αναγνώστες το μέγεθος της συστηματικής αδράνειας και αδιαφορίας των ελληνικών κυβερνήσεων, Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ που οδήγησαν στην πρωτοφανή καταδίκη του 2011:

 1. European Committee for the Prevention of Torture, following its visit to Greece from 27 August to 9 September 2005, published on 20 December 2006;

 2. Report of the LIBE Committee delegation on its visit to Greece (Samos and Athens), European Parliament, 17 July 2007;

 3. Pro Asyl, “The truth may be bitter but must be told - The Situation of Refugees in the Aegean and the Practices of the Greek Coast Guard”, October 2007;

 4. UNHCR, “Asylum in the European Union. A Study of the implementation of the Qualification Directive”, November 2007;

 5. European Committee for the Prevention of Torture, following its visit to Greece from 20 to 27 February 2007, 8 February 2008;

 6. Amnesty International, “Greece: No place for an asylum-seeker”, 

  27 February 2008;

 7. European Council on Refugees and Exiles (“ECRE”), “Spotlight on Greece – EU asylum lottery under fire”, 3 April 2008;

 8. Norwegian Organisation for Asylum Seekers (“NOAS”), “A gamble with the right to asylum in Europe – Greek asylum policy and the Dublin II regulation”, 9 April 2008;

 9. UNHCR, “Position on the return of asylum seekers to Greece under the Dublin Regulation”, 15 April 2008;

 10. Human Rights Watch, “Stuck in a revolving door – Iraqis and other asylum seekers and migrants at Greece/Turkey entrance to the European Union”, November 2008;

 11. Clandestino, “Undocumented migration: counting the uncountable: data and trends across Europe”, December 2008;

 12. Human Rights Watch, “Left to survive”, December 2008;

 13. Cimade, “Droit d’asile: les gens de Dublin II, parcours juridique de demandeurs d’asile soumis à une réadmission selon le règlement Dublin II”, December 2008;

 14. Council of Europe Commissioner for Human Rights, Mr T. Hammarberg, report prepared following his visit to Greece from 8 to 10 December 2008, 4 February 2009;

 15. Greek Council of Refugees, “The Dublin Dilemma – “Burden shifting and putting asylum seekers at risk”, 23 February 2009;

 16. European Committee for the Prevention of Torture, report prepared following its visit to Greece from 23 to 28 September 2008, 

  30 June 2009;

 17. Austrian Red Cross and Caritas, “The Situation of Persons Returned by Austria to Greece under the Dublin Regulation. Report on a Joint Fact-FindingMission to Greece (May 23rd - 28th 2009)”, 

  August 2009;

 18. Norwegian Helsinki Committee (“NHC”), NOAS and Aitima, “Out the back door: the Dublin II Regulation and illegal deportations from Greece”, October 2009;

 19. Human Rights Watch, “Greece: Unsafe and Unwelcoming Shores”, October 2009;

 20. UNHCR, Observations on Greece as a country of asylum, 

  December 2009;

 21. Amnesty International, “The Dublin II Trap: transfers of Dublin Asylum Seekers to Greece”, March 2010;

 22. National Commission for Human Rights (Greece), “Detention conditions in police stations and detention areas of aliens”, 

  April 2010;

 23. Amnesty International, “Irregular migrants and asylum-seekers routinely detained in substandard conditions”, July 2010