EUROPOLITICO: ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Δημοσιεύτηκε στις 5 Μαΐου, 2014 στην ιστοσελίδα .

"Σίγουρα έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες της άγνοιας πολιτικών προσώπων για διάφορα ζητήματα. Αυτή όμως ήταν μια από τις λίγες φορές που η άγνοια τόσο ξεδιάντροπα υποτιμούσε τη γνώση και αρνιόταν την πραγματικότητα. Παρακολουθώντας την προεκλογική συνάντηση υποψηφίων Ευρωβουλευτών στην πρωινή εκπομπή της ΔΤ είδαμε τον υποψήφιο με το Ποτάμι Παύλο Ελευθεριάδη να επισημαίνει ορθώς τα ζητήματα φτώχειας και ανισότητας  και την προκλητική αδράνεια της κυβέρνησης να προωθήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα."

Το θράσος της άγνοιας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

 

 

 

 

 

 

 

Σίγουρα έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες της άγνοιας πολιτικών προσώπων για διάφορα ζητήματα. Αυτή όμως ήταν μια από τις λίγες φορές που η άγνοια τόσο ξεδιάντροπα υποτιμούσε τη γνώση και αρνιόταν την πραγματικότητα.

Παρακολουθώντας την προεκλογική συνάντηση υποψηφίων Ευρωβουλευτών στην πρωινή εκπομπή της ΔΤ είδαμε τον υποψήφιο με το Ποτάμι Παύλο Ελευθεριάδη να επισημαίνει ορθώς τα ζητήματα φτώχειας και ανισότητας  και την προκλητική αδράνεια της κυβέρνησης να προωθήσει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αν αυτό αποτελούσε σημείο συμφωνίας όλων των υποψηφίων, θα μιλούσαμε για ένα υγιές δείγμα υποψηφίων. Αντ’αυτού ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκκρατία Β. Κορκίδης όχι απλώς διαφώνησε επ’αυτού, αλλά όπως προκύπτει δεν γνώριζε καν τί ακριβώς είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (!). Το δε ύφος του δεν υποδηλώνει τηλεοπτική εμπειρία, αλλά πολιτική απειρία.  Αποτελεί δε προσβολή όχι απλώς για το συνομιλητή του, αλλά και για τον πολίτη που το επίπεδο διαβίωσής του έχει υποοστεί πλήγμα λόγω της κρίσης και κανένα δίχτυ ασφαλείας δεν του παρείχε το κράτος.

Εστιάζω στην ειρωνική ερώτηση του “Τί σημαίνει εγγυημένο εισόδημα, όταν δεν εργάζεται ο άλλος? Όταν υπάρχει ανεργία?”. Ο άνθρωπος αυτός που διεκδικεί την ψήφο μας αγνοεί τί σημαίνει κοινωνικό κράτος. Δεν έχει κάνει δε ούτε τη στοιχειώδη προσπάθεια να διαβάσει το Ν.4093/2012, όπου προβλέπεται υποχρεώση της  Ελλάδας να θεσπίσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μάλιστα η Ελληνική Κυβέρνηση -παρά το γεγονός ότι έχουν εξευρεθεί οι αναγκαίοι πόροι “ιδίως από πόρους των Κοινών Διαρθρωτικών Ταμείων” – αντί να επιταχύνει, συστηματικά αναβάλλει την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Ως προςτην ενστασή του ότι δεν μπορεί να αποτελεί ενδεικτική περίπτωση η Αγγλία, γιατί είναι εκτός ΟΝΕ, να τον ενημερώσουμε ότι εντός ΕΕ η Ελλάδα και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες χωρίς Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σε πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ρητά ότι “η εφαρμογή του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος … αποτελεί πρόταση του ΔΝΤ  (σελ.13) και “η θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος παραμένει κομβικό σημείο, αφού χωρίς αυτήν είναι δύσκολο (εάν όχι αδύνατο) να καλυφθούν τα σημερινά κενά προστασίας” (σελ.15) Φαντάζομαι όμως ότι το “κακό ΔΝΤ” απεργάζεται σκοτεινά σχέδια κατά της Ελλάδας και μόνο ο κ. Κορκίδης με την άρνηση καταβολής ενός ελάχιστου εισοδήματος σε άτομα εκτός της αγοράς εργασίας επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία.

Φοβάμαι ότι θα σοκάρω τον κ. Κορκίδη με αυτή μου την αποκάλυψη, αλλά οφείλω να τον ενημερώσω ότι προκειμένου να είναι ένα άτομο δικαιούχος  μιας στοχευμένης κοινωνικής παροχής με εισοδηματικά κριτήρια, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,  ή κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής δεν είναι προαπαιτούμενο να έχει εργασία ούτε επαρκές εισόδημα. Μάλιστα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Αν δεν τον βοηθούν οι γνώσεις του, ας δοκιμάσει απλώς την κοινή λογική. 

Θα μπορούσα να σεβαστώ μια άποψη που με στοιχειωθετημένα επιχειρήματα θα απέρριπτε την κοινωνική πολιτική αυτού του είδους, αλλά μου είναι αδύνατον να σεβαστώ την άγνοια που δε σέβεται τη γνώση και αδιαφορεί για την πραγματικότητα. Εν τέλει αυτό που ενοχλεί περισσότερο δεν είναι τόσο η άγνοια, όσο το θράσος. 

 

 [Μπορείτε να δείτε το video εδώ