ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ Ο Κ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Photo: Andrea Sartorati/FlickrO Γιάνης Βαρουφάκης, υποψήφιος βουλευτής του Σύριζα, πιάστηκε αδιάβαστος.

Στο άρθρο του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΕΚΤ γράφει σαν να έχει βγει η απόφαση. Η αλήθεια είναι ότι δημοσιεύτηκε μόνο η μη δεσμευτική Γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα. Αν ο κ. Βαρουφάκης είχε μπει στον κόπο να διαβάσει ολόκληρο το Δελτίο Τύπου (στο οποίο έχει link) θα διάβαζε στο τέλος την διευκρίνιση, η οποία απευθύνεται σε μη ειδικούς που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πώς λειτουργεί το Δικαστήριο της ΕΕ, ότι η Γνώμη δεν δεσμεύει το Δικαστήριο (και την οποία παραθέτω παρακάτω). O κ. Βαρουφάκης γράφει ότι το δικαστήριο εξέδωσε "απόφαση". Αυτό όμως δεν είναι σωστό. 

Eίναι άρα εντελώς εσφαλμένος ο ισχυρισμός του ότι το νομικό θέμα έληξε. Πρώτον περιμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο συμβουλεύει ο Γενικός Εισαγγελέας. Δεύτερον, περιμένουμε και την απάντηση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκανε την προδικαστική παραπομπτή και θα έχει και την τελευταία λέξη. Ο κίνδυνος συνταγματικής εμπλοκής και αβεβαιότητας με ενδεχόμενες αντίθετες αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, χωρίς νομική δυνατότητα συμβιβασμού τους, είναι μάλιστα πολύ πιο κοντά από ποτέ.

Για τόσο σημαντικά θέματα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, οι έλληνες πολίτες θα περίμεναν από τον διακεκριμένο υποψήφιο του Σύριζα πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα.